Volgend weekend Bergen op Zoom in het teken van het orgel

Foto: BoZn

Van vrijdag 22, tot en met zondag 24 september is het Ibach (orgel) Festival in Bergen op Zoom. Dit er er allemaal te doen tijdens het weekend.

VRIJDAG 22 september
20.30 uur

Klank- en Woordspel. “Storytelling” rondom de monumentale orgels door resp. Janno den Engelsman en Hans Smout. Janno den Engelsman bespeelt de orgels van de “Orgeltuin Gertrudiskerk” en licht met zijn spel Hans Smout toe die vertelt over de orgels, over hun overeenkomsten en verschillen en over de relatie die de instrumenten met elkaar hebben
Entree vrij

ZATERDAG 23 september
10.30 uur
“Spieken bij de beiaard en bij de orgels”. Kinderprogramma rondom beiaard en orgels door Meike Warmoeskerken en Janno den Engelsman. De kinderen zien boven in de Peperbus de beiaardier tussen de klokken aan het werk. In de kerk zien ze van dichtbij de organist orgels klein en groot bespelen, met daarin honderden, ja zelfs duizenden pijpen. Natuurlijk wordt er bij alle geweldige instrumenten ook volop verteld. Limonade na afloop!
Entree vrij

16.00 uur
“Bach! Gezongen en gespeeld”. Orgelrecital door Kees van Houten (Ibach-orgel) m.m.v. Marjon Strijk (sopraan). Kees van Houten is een gerenommeerd organist, niet in het minst vanwege het feit dat hij sinds 1957 het beroemde Robustelly-orgel in de St. Lambertuskerk bespeelt. Hij geeft zowel voor vakmensen als voor amateurs en leken lezingen, workshops en interpretatiecursussen over de muziek van Bach. Vanmiddag klinken Bach’s beroemde Leipziger Orgelkoralen, vocaal ingeleid door de veelzijdige sopraan Marjon Strijk die eerder met bewerkingen van popmuziek in de Gertrudiskerk te beluisteren was. Vandaag met muziek van Bach!
Entree € 8,—
Vrienden Ibach-orgel € 4,—

20.30 uur
Filmvoorstelling van de stomme film “The Hunchback”, ofwel “De klokkenkluider van de Notre Dame” met live geïmproviseerde filmmuziek op het orgel door Geerten Liefting. De succesvolle filmklassieker uit 1923 wordt naar de gewoonte van die tijd van orgelspel voorzien, ditmaal door de betoverende rijke klanken van het Ibach-orgel. Geerten Lieftink (1983) is een breed geschoold musicus als organist, componist, dirigent en, hoe kan het anders, begenadigd improvisator.
Entree € 8,—
Vrienden Ibach-orgel € 4,—

ZONDAG 24 september
9.30 uur
Eucharistieviering met delen uit het meerdelige orgelwerk “Spatium” (2011), compositieopdracht op thema’s van Jacob Obrecht voor het gerestaureerde Ibach-orgel, Daan Manneke; Janno den Engelsman, Ibach-orgel. Met vocale medewerking van HMR, o.a. de “Mass in honor of the Holy Ghost” van Herman Strategier (1912-1998) o.l.v. Koert Damveld; Toine Jimkes, Delhaye-orgel.

13.00 uur
Concert met kamermuziek door strijkers, pianist en vocale solist waarin wordt uitgevoerd het 4e strijkkwartet (1953) van Oscar van Hemel (1892-1981), gespeeld door het MauritsEnsemble Utrecht. Oscar van Hemel woonde en werkte van 1918 tot 1949 in Bergen op Zoom. Tevens uitvoering van “La bonne chanson”, liederencyclus op tekst van Paul Verlaine voor zangstem (Gerard Beemster, bariton) en piano (Jan Jongbloed) van Gabriel Fauré (1845-1924).
Entree € 8,—
Vrienden Ibach-orgel € 4,—

14.15 uur
Beiaardbespeling door Janno den Engelsman
Muziek van Oscar van Hemel

16.00 uur 
Concert met werken van Oscar van Hemel, Daan Manneke en andere Brabantse componisten. Medewerking verlenen Charlotte Stoppelenburg (mezzo- sopraan), Janno den Engelsman (orgel), mannenkoor Fortissimo o.l.v. Kristin Roland en HMR-Capella Feminarum o.l.v. Koert Damveld.
Van Oscar van Hemel worden uitgevoerd: Meditatie voor orgel (1952); Twee contrasten (1959) voor mannenkoor; Copla’s (1947) voor mannenkoor; Jubelstadje (1930) voor mannenkoor; Trittico liturgico (1959) voor sopraan en orgel
Van Daan Manneke: “Bonum est confiteri Domino” (2016) voor solostem, vrouwenkoor en orgel. Daarnaast orgelwerken van Daan Manneke (1939) en van de Brabantse componisten Louis Toebosch (1916-2009) en Kris Oelbrandt (1972).

Entree € 8,—
Vrienden Ibach-orgel €4,—

 

Reacties