Controle door opvallende rijgedrag leidt naar autodieven

Foto: archieffoto Regioactueel

Dinsdag zijn in de Van Swietenlaan in Bergen op Zoom vier jonge mannen aangehouden die worden verdacht van woninginbraken waarbij ook auto’s zijn gestolen.

Tegen twee uur ’s nachts uur zien surveillerende agenten de verdachten in hun voertuig in de Van Swietenlaan rijden. Vanwege het opvallende rijgedrag van de bestuurder wordt een stopteken gegeven voor een algemene controle. Terwijl de auto snelheid afneemt, springt ineens één van de inzittenden uit het voertuig en zet het op een lopen. In een steegje achter de Uranuslaan wordt deze jongen in de kraag gevat. Vervolgens worden er bij de verdachten en in de auto goederen gevonden die afkomstig zijn van woninginbraken in Zeeland.

Stroomversnelling

Met deze aanhoudingen komt een rechercheonderzoek naar woninginbraken in een stroomversnelling. Sinds 12 augustus hebben in Zeeland een tiental woninginbraken plaatsgevonden waarbij gelijktijdig ook auto’s zijn gestolen. In eerste instantie ging het om vakantiewoningen in Domburg en Kamperland. Daarna zijn er ook woningen in Gapinge, Kruiningen en Nieuwdorp bezocht. Ook daar zijn auto’s meegenomen. Dankzij oplettende burgers, parkeerwachters en de inzet van social media zijn in vrijwel alle gevallen de personenauto’s teruggevonden, soms beschadigd of voorzien van een andere kentekenplaat.

Intensief onderzoek

Vanaf de start van deze inbraakgolf is de recherche intensief bezig geweest om de daders te vinden. Met de aanhouding van deze vier verdachten tusen de 18 en 22 jaar denkt de recherche een flinke stap te hebben gemaakt in het onderzoek. Dinsdag zijn zeven woningen in Vlissingen, Goes, Zierikzee en Oost-Souburg doorzocht. Hierbij zijn goederen gevonden die te herleiden zijn naar woninginbraken op Walcheren en De Bevelanden die vanaf augustus gepleegd zijn. Het onderzoek is nog in volle gang en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. De vier verdachten zitten nog vast en worden vrijdag voorgeleid aan de Rechter-commissaris.

Tijdens de doorzoeking in een woning in Vlissingen is nog een 17-jarige jongen aangehouden die zich had onttrokken aan zijn plaatsing in een gesloten jeugdinrichting.

Nog één gestolen auto kwijt

In de nacht van maandag 18 op dinsdag 19 september jl. is in Nieuwdorp een blauwe BMW 1ER met kenteken 01-XZ-SZ gestolen. Deze auto is nog niet teruggevonden. Hebt u deze auto zien rijden of weet u waar deze nu staat? Deel uw informatie dan via 0900 8844, via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/melden. Anoniem mag ook via 0800-7000 of het meldingsformulier van M.

Cookieinstellingen