Bergslicht: Eindelijk brandt er weer licht op plek waar PNEM stond

Met het ontsteken van een enorme gloeilamp hebben wethouder Patrick van der Velden van de gemeente Bergen op Zoom en Eltjo Bouwman, directeur Wonen bij projectontwikkelaar Blauwhoed, het symbolische startsein gegeven voor de start bouw van 59 woningen in het project Bergslicht.

“Eindelijk brandt er weer licht op de plek waar ooit de Provinciale Noord-Brabants Elektriciteits Maatschappij (PNEM) stond”, zei Eltjo Bouwman tijdens zijn speech. Wethouder Van der Velden sprak over BergsLicht als ‘schoolvoorbeeld’ van een succesvolle binnenstedelijke ontwikkeling. John van der Doelen, directeur bij aannemer Hazenberg Bouw, verwacht in het tweede kwartaal van 2018 de sleutels te overhandigen aan de kopers van de eengezinswoningen. De oplevering van de appartementen, hof- en stadswoningen volgt begin 2019.

Historie

In vroeger tijden was het Havenkwartier een belangrijk stukje Bergen op Zoom. Hier kwamen de schepen aan en bevoorraadden zij de garnizoenen van het Franse leger. Aan het einde van de vorige eeuw, toen het vervoer van goederen over de weg steeds veiliger en sneller werd, verloor de Haven grotendeels zijn handels- en logistieke functie en ontstond een rustige woonwijk, net buiten het drukke centrum van Bergen op Zoom.

Het voormalige PNEM-terrein aan het einde van de Fabriekstraat in het historische Havenkwartier van Bergen op Zoom heeft lange tijd braak gelegen. Met de komst van BergsLicht krijgt het terrein een definitieve invulling. “BergsLicht wordt een kleinschalige buurt met 59 woningen, die een prachtige verbinding vormt tussen de binnenstad en de gewilde wijk Havenkwartier”, legt Lise Roodbol uit, ontwikkelingsmanager bij Blauwhoed. “GeO Architecten is erin geslaagd om de architectuur van de eengezinswoningen, appartementen, stadswoningen, bungalows en de bijzondere patriciërswoning perfect te laten aansluiten bij de historie van het gebied.”

Bewoners

De plannen voor de nieuwbouw zijn tot stand gekomen in samenwerking met de toekomstige bewoners. Tijdens een aantal co-creatiesessies hebben geïnteresseerden meegedacht over het karakter en de invulling van de wijk. Ook onderwerpen als duurzaamheid en toepassingen als een slimme thermostaat en keyless entry zijn aan bod gekomen. “De samenwerking met omwonenden en toekomstige kopers ging zo goed, dat een aantal vn hen zelfs hebben gefigureerd in het promofilmpje voor de nieuwe wijk”, aldus Lise Roodbol.

99% verkocht

Alle woningen in BergLicht zijn verkocht, op één woning na. Helmig Makelaardij en Maes Makelaars verwachten dat deze woning ook snel zal verkopen nu de bouw is gestart.

Reacties