Pompejus uitzicht- en theatertoren bereikt hoogste punt

Bij de bouw van de Pompejustoren is dinsdagochtend het hoogste punt bereikt. Daarom is de vlag uitgehangen op de unieke uitzicht- en theatertoren op Fort de Roovere.

In november 2016 ging de bouw van de toren officieel van start. “Vanaf 2015 riepen we dat we de toren gingen bouwen, we zijn nu op het punt aangekomen dat we ook echt gaan beginnen”, zei wethouder Patrick van der Velden toen. Dinsdag, een klein jaar later, werd de vlag uit gehangen op 25 meter hoogte. Onder meer Koen Haest (Bergh Bouw), Peter Oosterwaal (st. Pompejus) en Cees de Korte (gem. Bergen op Zoom) waren er getuigen van. Halverwege december moet de toren klaar zijn. In het voorjaar zal er een feestelijke opening plaatsvinden.

Multifunctioneel

De toren is ontworpen door architectenduo RO&AD. Zij ontwierpen ook de Mozesbrug. De Toren en de Mozesbrug vormen straks een uniek koppel van moderne iconen in de gemeente Bergen op Zoom. De toren kan dienen als uitkijktoren, maar er kunnen ook exposities in worden gehouden en openluchtvoorstellingen plaatsvinden. Om de top te bereiken moeten er 129 traptreden worden beklommen. De toren is 25 meter hoog en staat bovendien op een talud van 10 meter hoog.

De ontwikkelingen op Fort de Roovere zijn onderdeel van het project West Brabantse Waterlinie. In dit project worden de contouren van de oude waterlinie terug gebracht in het landschap.

Crowdfunding

De bouwkosten van de toren komt op ongeveer 1 miljoen euro. Het grootste deel -800.000 euro- wordt gefinancierd met een provinciale subsidie, het resterende deel wordt door middel van crowdfunding binnengehaald. De crowdfundingsactie loopt voorlopig nog wel door. Op dit moment is er nog een begrotingstekort van ongeveer 120.000 euro.

Pompejus

De Toren is genoemd naar Pompejus de Roovere (geboren in 1571). Hij was een vooraanstaand politicus. Zo was hij schout van Dordrecht, baljuw van Zuid Holland en vanaf 1626 lid van de Raad van State. De Roovere begeleidde namens de Staten van Holland de bouw van de fortificaties. Pompejus de Roovere overleed in 1638.

Video 24 oktober 2017:

Video november 2016:

Artikel juni 2016:

“De schaft is klaar, we gaan beginnen”

 

Reacties