De Tussenstop beklad met graffiti

Geluidsscherm en kunstwerk De Tussenstop aan de kop van de Halsterseweg is ondergespoten met graffiti.

Het gloednieuwe kunstwerk is nog niet officieel onthuld, maar doet al wel veel stof opwaaien. Vrijdag vroeg Bergenopzoom.nieuws.nl op zijn Facebookpagina naar de mening over het kunstwerk aan de lezers. Daar werden zowel positieve als negatieve reacties gegeven. De opmerkingen varieerden van ‘spuuglelijk’ en ‘afschuwelijk’ tot ‘prachtig’ en ‘tof’. Duidelijk was wel dat de negatieve reacties overheersten.

Vragen

De politieke partij CDA Bergen op Zoom heeft aangegeven om bij het college na te vragen of het kunstwerk goed reinigbaar is. Ook vragen ze zich af of deze schermen wel langs de gehele randweg moeten komen. “De schanskorf is nog nooit ten prooi gevallen aan graffitispuiters. Makkelijk om achteraf te zeggen maar we doen het toch, het was te verwachten”, aldus CDA BoZ op Facebook.

Blokken

Het vorige geluidsscherm op deze plek was in ernstige mate verpauperd. Deze maand werd De Tussenstop op zijn plek gehesen. Qua uitstraling een verschil tussen dag en nacht. Het is een muur van 14 meter breed die opgebouwd is uit 68 blokken die uitpuilen in de richting van de Randweg Noord. De Tussenstop is ontworpen door de Amsterdamse kunstenaars Gabriel Lester en Martine Vledder.

Graffiti

Op zowel de voorkant als een de achterkant zijn teksten en tekeningen gespoten. Op de randwegzijde is een gezicht met gesloten ogen en uitgestoken tong te zien. Het figuur lijkt een handgebaar te maken met uitgestoken pink en wijsvinger (hoorntje, bokkengroet, Corna).

Ook staat er ‘G26’. Onduidelijk is wat hiermee bedoeld wordt. G26 kan staan voor Glock 26 (een pistool), maar het is net zo goed het typenummer van een locomotief en een marineschip. Grote kans is dat het een tag of scribble betreft. Dit is een handtekening van een graffitischrijver.

Op de zijde van de Halsterseweg staat bovendien ‘G-mob’. Kleine kans dat dit gaat over de G-mob genaamde bende uit Californië. Mogelijk is dit ook een tag.

 

Foto’s: Stefaan Verheugt

Reacties