Ward en Irene kleden AAN en UIT

Ward Warmoeskerken en Irene Weug
Ward Warmoeskerken en Irene Weug
Foto: Jan

In Galerie Arsis werd vrijdagmiddag de Installatie AAN / UIT van Ward Warmoeskerken en Irene Weug geopend.

Een samenwerking tussen twee generaties van kunstenaars. Twee projecten die samenkomen in een installatie van 9,63 bij 8,65 bij 3 meter, bestaande uit katoen, wol, zijde, plastic en veren. Irene zorgde voor het UIT gedeelte en Ward voor het AAN gedeelte.

In deze expositie geven zij elk op hun eigen manier aan hoe ze de rol zien, die kleding heeft in onze maatschappij. AAN en UIT want kleding gaat ook aan en uit. En kleding speelt een belangrijke rol in de maatschappij want door de kleding druk je uit wie je bent of wilt zijn.

Irene Weug en Ward Warmoeskerken

Werk van Ward en Irene in Galerie Arsis

Irene Weug

Na een opleiding tot dramadocent en werk in het onderwijs kwam Irene op haar vijftigste op de Willem de Kooning academie voor beeldende kunst. Hier heeft ze haar roeping gevonden en sinds haar pensionering, als docent drama en rekenen bij het Kellebeek College Roosendaal, kan ze zich geheel aan de beeldende kunst wijden.

Irene Weug begon in 2005 met het ‘UITkleden’ door een kostuum van een rechter uit te knippen waardoor alleen de naden overbleven en de rest van het pak helemaal weggeknipt was.
Na een jaar komt er een serie van acht uitgeknipte kostuums bij, die geëxposeerd worden in Fort Rammekens in Vlissingen. Deze expositie is geïnspireerd door de vrouwen van zeelui uit de VOC tijd en daarom staan op de zakken waar de pakken in hangen de teksten ‘Waar ben je?’ of ‘Ik mis je!’. Dat moeten de achtergebleven VOC vrouwen toch ook gedacht hebben.

In 2017 kwam er nog een emotioneel stuk bij de collectie. Irene gebruikte een mantelpak van haar eenentwintig jaar geleden overleden moeder voor haar project en op de opbergzak borduurde ze ‘Waar ben je? Ik mis je!’

Uitgeknipte kostuums met de teksten ‘Waar ben je?’en ‘Ik mis je!’

Ward Warmoeskerken

Na veertien jaar les gegeven te hebben in klassieke talen aan het Juvenaat in Bergen op Zoom, gooide Ward het roer om, verliet het onderwijs en begon kleding te ontwerpen.

In zijn atelier in de bibliotheek in Bergen op Zoom ontwerpt Ward kleding, waarbij iedereen hem in het atelier aan het werk kan zien. Hij maakt kostuums voor theatervoorstellingen maar ook ‘gewoon’ draagbare kleding. Hij ontwierp onder andere de collectie ‘Doornroosje’.

Naast kleding maken geeft Ward sinds 2016 cursussen Klassieke Kunst & Cultuur en Latijn voor beginners en vertelt hij verhalen over Grieken en Romeinen, over hun taal en hun cultuur.

De kleurige ‘grijze massa’

Ward zijn inbreng in AAN/UIT is de groep aangeklede paspoppen. Het stelt de ‘grijze massa’ van eenvormige mensen voor, alleen heeft Ward de massa nu als contrast juist met kleurige bloemen gekleed. Er lopen draden van en naar de ‘mensenmassa’ die de blikken die we over en weer op elkaar werpen uitbeelden en de pauwenveren die er boven uit steken zijn de ogen.

De vraag die hij stelt is of je wilt opgaan in de massa, of dat je je juist wilt onderscheiden van de massa door aan te trekken wat je zelf leuk vindt.

Ward daagt dan ook de bezoekers uit om een foto van zichzelf te (laten) maken tussen zijn fleurig geklede massa en deze foto naar hem op te sturen ([email protected]). De foto’s zullen achter in de Arsis galerie opgehangen worden, als onderdeel van de expositie.

De opening

Rond half zes begon het aardig vol te lopen in de galerie. Zo’n veertig kunstliefhebbers waren aanwezig bij de opening en bekeken de expositie.

Veel belangstellenden voor de opening van de expositie

Even na half zes begon de dames van het a capella koor MAZz tussen de uitgeknipte kostuums van Irene te zingen, waarna Irene een korte maar emotionele uitleg gaf over haar deel van de expositie met de uitgeknipte kleding waaronder die van haar overleden moeder. Ook vertelde zij over de verbindende schakel is tussen haar werk en Ward zijn werk, het object ‘Patroonadem’.

Patroonadem is een tafellaken dat geborduurd is met patronen van Ward zijn ‘Doornroosje’ kleding collectie, gecombineerd met een geborduurde slapende man, de mannelijke tegenhanger van Doornroosje, die zich aan een naald geprikt heeft en niet wakker wordt. Vandaar ook de geborduurde bloeddruppels op het laken.

Na het lied ‘Meisje’ door MAZz kwam Karen Albers aan het woord. Zij is verbonden met Stichting ‘Huis aan de Schelde’. Een stichting die theater toegankelijk wil maken voor iedereen, met talent uit de regio.
Ze had een kort stuk geschreven over de expositie, over AAN en UIT, positief en negatief, een pauze tussen AAN en UIT omdat je niet altijd AAN kan blijven maar ook niet UIT wil zijn. Het was een passende aanvulling op de expositie.

MAZz, Irene Weug, Karen Albers en Ward Warmoeskerken

Na nog een lied door het koor was Ward de laatste die aan het woord kwam. Hij gaf het belang aan van het eerste moment dat je iemand ziet en op basis van zijn uiterlijk en vooral kleding, direct een oordeel over iemand klaar hebt. Hoe belangrijk het is om je te uiten, wie je bent en wat je voelt. Distantieer je van de massa, maak geen onderdeel uit van de grijze massa maar maak het verschil.

Praktische informatie

Data: De expositie is te zien van 3 november tot en met 26 november
Tijden: Vrijdag, zaterdag en koopzondag van 12:00 tot 17:00 uur
Lokatie: Galerie Arsis, St Annastraat 10, Bergen op Zoom

Weblinks

 

 

 

 

Cookieinstellingen