Binnenkijken bij Cubicco Bergen op Zoom

Foto:

Het aantal alleenstaanden in ons land blijft naar verwachting van het CBS de komende jaren toenemen. Het bedrijf Cubicco speelt daar handig op in met relatief kleine woningen die ook nog eens gemakkelijk te verplaatsen zijn. Kijk binnen in de werkplaats in Bergen op Zoom.

Het bedrijf in Bergen op Zoom beschouwd alleenstaanden als belangrijke doelgroep. “We zien dat er in Nederland steeds meer alleenstaanden komen. De helft van de mensen op de wachtlijsten van woningcoöperaties zijn alleenstaanden. Wij geven het antwoord op de veranderende bevolking”, zegt Sander van Peer van Cubicco. Meer dan een derde van de huishoudens in Nederland is een eenpersoonshuishoudens.

Volgens de prognose van het CBS zal het aantal alleenstaanden tot ongeveer halverwege de jaren vijftig doorstijgen. Het totaal aantal alleenstaanden was slechts 685 duizend in 1971, bijna 2,9 miljoen aan het begin van 2015 en zal naar verwachting bijna 3,7 miljoen bedragen in 2055.

De huizen die het bedrijf maakt zijn beslist geen containers. “Cubicco-woningen zijn alles behalve dat”, aldus Van Peer. “Containers zijn in onze optiek geschikt voor transport van materialen. Niet voor de huisvesting van mensen.” De woningen zijn dan ook voorzien van allerlei duurzamen, energiebesparende en comfortabele eigenschappen zoals: driedubbel glas, isolatie van spuitkurk, vloerverwarming, aluminium kozijnen en eigentijdse keuken en badkamer. Een woning van 54m2 kost ongeveer een ton, een studio van 27m2 iets meer dan een halve ton. Hiermee kunnen ze verhuurd worden voor een bedrag onder de sociale huurgrens. Toch doen de woningen niet onder voor huizen van bakstenen. De levensduur is ten minste vijftig jaar en ze voldoen aan het permanente bouwbesluit. Het ontwerp kreeg in Amerika een ‘Florida Hurricane Approval’. Orkanen, windhozen en aardbevingen zijn dus geen probleem voor de woningen.

De Cubicco-woningen hebben ook grote raakvlakken met tiny houses. In ons land, maar zeker ook in onze regio wordt steeds meer gesproken over Tiny houses. Vaak worden kleine huizen bewoond vanuit de behoefte een eenvoudiger leven te leiden, minder gericht op consumeren en met een kleinere ecologische voetafdruk.

De bovenstaande video is een 360° video. Klik en sleep als u op de computer kijkt. Swipe het scherm of beweeg het toestel met smartphone en tablet. Als de video niet juist wordt weergegeven (uitgerekt) op uw mobiele apparaat, probeer dan de video te openen in de Youtube-app.

Reacties