Café Oosterwaal: ‘Als je hier niet bent geweest, dan heb je geen Vastenavend gevierd’

Foto: Vincent

Als je niet bij Oosterwaal bent geweest, dan heb je geen Vastenavend gevierd, is een veelgehoorde uitspraak in Bergen op Zoom. Maar ook buiten de Vastenavendtijd is er volop leven in de brouwerij bij Café Oosterwaal, zo blijkt uit een gesprek met Jac Oosterwaal.

(tekst en fotografie: Vincent Krijtenburg)

Tijdens Vastenavend is het vier weekenden volle bak in het café aan de Potterstraat in Bergen op Zoom. In deze drukste periode van het jaar staan er doorgaans zo’n 200 mensen gehuld in boerenkiel of bontjas met vitrage in de zaak. “Normaal neem ik de tijd om met de gasten te ouwehoeren, maar het is dan zo druk dat dit niet lukt. Ik probeer wel iedereen te begroeten”, zegt de gastvrije Jac Oosterwaal (62) die samen met zijn vrouw Connie het café runt.

De ramen en wanden aftimmeren (zoals in sommige café’s gebeurt) tijdens vastenavond doet Jac niet omdat hij dat ongezellig vindt. “Mensen respecteren je spullen. Ik gooi alleen wat zaagsel op de grond zodat het niet glad wordt als er vocht op de vloer komt”, zegt Jac. Toch haalt hij de wandversiering wel van de muur. Iets wat gezien de uniciteit van de items te begrijpen is. Zo hangt er vlak naast de bar een tarievenlijst uit 1948. Deze werd ontdekt toen de nooduitgang in 2001 werd verbreed. “Een pilsje kostte destijds 25 guldencent, fris was duurder, 30 cent, omdat de suiker toen nog erg duur was”, vertelt Jac.

De prijslijst is niet de enige ontdekking in het café. Tijdens een verbouwing kwam er een prachtige gietijzeren steunpilaar achter een ombouw vandaan. De sierlijke paal is ondertussen mooi gelakt en voorzien van een klassieke klok.

Jac en Connie Oosterwaal runnen het café sinds 1988. De 27 jaar daarvoor waren de ouders van Jac de uitbaters (vanaf 1961). Het café heette tussen 1961 en 1988 café Zeelande. “Mensen zeiden toch ‘ik ga naar Oosterwaal’, dus toen wij het hebben overgenomen hebben we het ook maar zo genoemd”, zegt Jac. Maar waarom staat er dan de tekst ‘1938 – 1963′ op de klok aan de wand? “Dat slaat helemaal nergens op”, antwoord Jac. “Om de klok cadeau te krijgen van de brouwerij moest er sprake zijn van een jubileum. Dus hebben m’n ouwelui destijds een jubileum bedacht.”

Jac en Connie zagen de dagelijkse stamgasten die steevast hun borrel kwamen halen in de afgelopen 20 jaar verdwijnen. “De behoeftes van mensen zijn veranderd. Daarbij hebben ze netto minder te besteden.” Wel is het café een uitvalsbasis voor veel verenigingen. Zangvereniging Lappe & Gare oefent er wekelijks, evenals smartlappenkoor Snot en Kwiel. Jazzorkest Rue d’Anvers repeteert er, evenals een negental vastenavendbandjes. Tot slot wordt er bijna dagelijks gebiljart en komt er kaartclub maandelijks rikken.

Jac is duidelijk in de wieg gelegd als kroegbaas. “Het is een geweldig mooi beroep. Je hebt elke dag te maken met mensen die voor gezelligheid de deur uit gaan. Een heel sociaal leven. Je kent van de meeste gasten de ins en outs. Het is dan ook letterlijk samen lachen en samen huilen.” vertelt hij. “Mensen worden opa of oma of ze gaan trouwen maar er zijn ook mensen die met kanker te maken krijgen. Alle positieve en negatieve dingen des levens komen aan bod.”

Het pand aan de Potterstraat 31 is inclusief de repetitieruimtes te koop. Zolang er geen koper is, gaat het echtpaar Oosterwal onverminderd door, omdat ze het belangrijk vinden dat hun levenswerk wordt voortgezet.

Dit bedrijfsartikel is cadeau gedaan aan café Oosterwaal naar aanleiding van de actie “Ondernemer in het zonnetje”. Wilt u ook een verhaal over uw bedrijf? Informeer naar de mogelijkheden!

Reacties