Camphens Coifures knipt al bijna honderd jaar in Bergen op Zoom

Foto:

Kapsalon Camphens viert in 2018 zijn 100 jarige bestaan. We praten met Richard (51) en Carla (49) Camphens over het verleden en het heden van het bedrijf aan de Kastanjelaan.

(Tekst en foto’s: Vincent Krijtenburg)

Wie op een herfstachtige dag de kapsalon inloopt, ervaart direct warmte. En dat betekent bij Camphens niet alleen een aangename temperatuur, maar ook een warme sfeer die het best te omschrijven is als een woonkamersfeer. De klanten moeten zich dan ook thuis en op hun gemak voelen, vertelt Carla nadat ze een kopje koffie heeft gezet voor een klant die krulspelden in het haar heeft.

Verwacht geen strakke witte muren en een klinische look, maar houten tafels, zachte lederen stoelen en decoratie in het thema van het seizoen. Herfst in dit geval, ook terug te zien in de etalage. “Misschien is het niet helemaal van deze tijd, een etage. Maar mensen kijken er wel naar en vinden het leuk”, vertelt Richard. Het echtpaar neemt plaats in een wachthoekje voor het interview.

Opa

De geschiedenis van Camphens Coiffures gaat terug tot het jaar 1918, vertelt Richard. Toen begon Gerrit Camphens een kapsalon aan de Antwerpsestraatweg. Gerrit is de opa van Richard die de zaak nu 27 jaar samen met zijn vrouw Carla runt. Richard: “Mijn opa was beroepsmilitair in de Eerste Wereldoorlog en hij knipten zijn maten in diensttijd. Toen de oorlog voorbij was, is hij de kapsalon gestart in een voorkamer.”

Vader

Alle vijf de kinderen die Gerrit Camphens en zijn vrouw kregen hebben in de kapsalon gewerkt. Ook de vader van Richard dus. Die werkte tot zijn dertigste in de kapsalon toen, in 1955, hij besloot voor zichzelf te beginnen. “Mijn vader begon een kapsalon aan de Kastanjelaan en mijn opa ging aan de Antwerpsestraatweg door tot zijn tachtigste”, vertelt Richard.

Kastanjelaan

In 1963 verhuisde de kapsalon van de Kastanjelaan (nabij de Plataanstraat) naar de… Kastanjelaan. Een paar honderd meter verderop, in winkelcentrum Piusplaza. Leuk detail is dat er in de zaak toen alleen mannen werden geknipt. Pas nadat de moeder van Richard een kappersopleiding had gedaan kwam er ook een apart deel voor vrouwen. Tot op de dag van vandaag is die tweedeling zichtbaar. In 1990 namen Richard en Carla Camphens de kapsalon over. “In het begin werkte mijn zus ook mee, die is later gestopt. We hebben ook vrij snel personeel aangenomen toen mijn vader het rustiger aan ging doen”, zegt Richard.

Het team bestaat naast Richard en Carla uit Jacqueline (44), Danïella (33) en Joyce (32). “Een warme groep gedreven mensen waarmee we de zaak maken. We kunnen zonder zorgen op vakantie en de zaak draait gewoon door”, zegt Carla. De loyale dames hebben dan ook al de nodige ervaring. Ze werken respectievelijk 10, 3 en 12½ jaar bij Camphens Coifures.

Hoewel de klanten komen en gaan bij Camphens, is het moeilijk om een specifieke doelgroep te omschrijven. De klanten variëren dan ook van rechters tot vuilnismannen en van baby’s tot vaders en moeders en opa’s en oma’s. Een familiekapsalon, noemen de eigenaars het. Een familiekapsalon waar ze zuinig zijn op hun klanten. “Bij de dames heb klanten die ik al 33 jaar iedere week föhn”, zegt Carla. Richard: “Er zijn klanten die hier al kwamen toen ik hier als klein jongetje rondliep.”

Richard en Carla zien de kapsalon als hun levenswerk en zouden daarom het liefst nog 100 jaar doorgaan. “Ik hoop net als mijn opa tot mijn 80ste door te kunnen gaan met dit leuke beroep. We zouden kunnen afbouwen als we zouden willen, maar daar is zeker geen sprake van.”

Reacties