Kunstenares Anne-Marie Dagelinckx presenteerde haar werk bij Stichting Arsis kunst en sociëteit

Presentatie van Annemarie Dagelinckx bij Arsis
Presentatie van Annemarie Dagelinckx bij Arsis
Foto: Jan

Tussen kerst en oudjaar, op de vierde donderdag van de maand, presenteerde kunstenares Anne-Marie Dagelinckx haar werk in de Arsiszaal in Bergen op Zoom voor een geïnteresseerd publiek.

Anne-Marie Dagelinckx   (Foto: Jan Krijtenburg)

Anne-Marie Dagelinckx

Anne-Marie Dagelinckx, een veelzijdig kunstenares die naast het maken van bronzen en keramieke-beelden ook schildert, mode ontwerpt en maakt, workshops geeft en projecten doet met jongeren, gaf deze avond een presentatie van haar werk aan collega kunstenaars van Arsis en andere belangstellenden.

Nadat het even spannend werd, omdat de computer waar de presentatie opstond niet wilde starten, kwam het toch allemaal voor elkaar en rond acht uur kon de presentatie beginnen.

Het begon met een korte video waar Anne-Marie geïnterviewd werd op haar stand bij de vestingdagen in 2012. Daar vertelde ze over haar schilderijen, onder andere ‘Blommen op een Stokske’ en haar bronzen beelden. Ze legde uit dat het vervaardigen van de beelden voor haar de hoofdzaak is en dat het schilderen zorgt voor wat afwisseling.

Anne-Marie op de video van de vestingdagen 2012    (Foto: Jan Krijtenburg)

Multimediaal

Onder de noemer ‘Multimedia’ vertoonde Anne-Marie een video die ze gemaakt heeft over de overgang van het Vissentijdperk naar het Watermantijdperk. Van links naar rechts gaat het van Vissen naar Waterman, terwijl er water stroomt en er een soort hoge walviszang geluiden hoorbaar zijn.

Multimedia presentatie Vissen naar Waterman    (foto uit de presentatie)

Brons

Met hulp van een interessante video legde Anne-Marie ook uit hoe het maken van een bronzen beeld in zijn werk gaat.

Als voorbeeld liet ze één van haar beelden zien. Een bronzen beeldje van een liggende vrouw, dat zo bewerkt was dat het wel van steen gemaakt leek te zijn.

Bronzen vrouwfiguur   (foto uit de presentatie)

Buitenland

Niet alleen in Nederland is deze kunstenares actief. Anne-Marie exposeerde haar werk ook in Frankrijk, België, Duitsland, Portugal en Zuid-Afrika. In 2006 won zij zelfs de publieksprijs voor één van haar beelden in Nogent sur Seine in Frankrijk.

Expositie in Frankrijk   (foto uit de presentatie)

Workshops

Naast het zelf maken van kunst geeft Anne-Marie ook workshops, onder andere bij het CKB waar ze een workshop pottenbakken geeft maar ook in haar eigen atelier waar een workshop kledingdesign gehouden wordt.

In het Markiezenhof is Anne-Marie museum docent waarbij ze met klassen schoolkinderen van verschillende leeftijden en niveaus van alles laat zien en doen, in het programma ‘Ridders en Kastelen in het Historisch museum het Markiezenhof’.

Kinderen met Anne-Marie aan het werk in het Markiezenhof  (foto uit de presentatie)

Ook de Zilverkaravaan, waarbij scholen bezocht worden met een kist met projecten past in dit geheel. Schoolkinderen van de groepen zes, zeven en acht leren over verschillende landen en culturen en de leerlingen van groep acht moeten een ritueel bedenken en daarna met z’n allen opvoeren in de klas.

Scholieren dragen ‘De Zilverkaravaankist’ naar boven  (foto uit de presentatie)

Maria Ommegang

De vader van Anne-Marie Dagelinckx was een van de eerste bestuursleden van de Maria Ommegang in Bergen op Zoom. Daardoor is Anne-Marie van jongs af aan opgegroeid met de Maria Ommegang. Haar vader had haar wel eens gevraagd om kleding voor de deelnemers te ontwerpen maar dat was er nooit van gekomen. Toen Anne-Marie jaren later door de organisatie weer gevraagd werd om kleding te ontwerpen herinnerde ze zich wat haar vader gevraagd had en zei ja, zodat haar vaders wens alsnog uitkwam.

Ze ontwierp en maakte onder andere de kleding voor Maria, ze ontwierp de kleding voor de Angelusgroep (de kleding werd daarna door de naaigroep van de Maria Ommegang organisatie gemaakt) en de kleding voor de groep die ‘Mozes door de Rode Zee’ uitbeeldde. Zowel de blauwe kleding van de danseressen die de zee uitbeelden als de kleding van de Farao en zijn gevolg werden door Anne-Marie ontworpen en gemaakt. Anne-Marie benadrukte wel dat dit nooit gelukt zou zijn zonder de hulp van haar buurvrouw Irma en vrienden.

De Rode Zee        (Archieffoto Regioactueel)

De Farao       (Archieffoto Regioactueel)

Anne-Marie heeft niet alleen de kleding ontworpen maar heeft ook meegewerkt aan een video van ‘Erfgoed Brabant’ over de Maria ommegang in Bergen op Zoom. in deze video wordt zij gevolgd bij het maken van de kleding, de voorbereiding van de ommegang en de Maria Ommegang zelf.

Cat Walk Talk

Op een catwalk (modeshow) gaat het altijd om het uiterlijk. Magere modellen lopen zwijgend rond in veel te dure kleding. In het Community Art Project Cat Walk Talk is anders. Hier gaat het niet om het uiterlijk maar juist om het innerlijk en de communicatie.

Nadat in 2013 Stadlander and Prins Bernhard Cultuur Fonds het project van Anne-Marie wilden steunen, kon de kunstenares haar project starten. Met leerlingen van School Oost en wijkbewoners van wijk Oost, totaal  zo’n 50 kinderen, werd kleding ontworpen. De door de kinderen, met hulp van Anne-Marie, ontworpen en  gemaakte kleding werd als finale in een speciale theatrale modeshow in Stadsschouwburg de Maagd gepresenteerd.

Het doel van het project was om de bewoners en met name de kinderen van de wijk, ondanks de diversiteit in de wijk, met elkaar in contact te brengen.

Theatrale modeshow in Stadsschouwburg de Maagd   (foto uit de presentatie)

’t Sjagerijn

Een ander heel Bergs project was het beeldje van ’t Sjagerijn dat in de Grebbe, het vroegere rioolstelsel van Bergen op Zoom staat (behalve nu het even tijdelijk weggehaald is omdat het opgeknapt wordt).

Boven de grond ligt een putdeksel in de Morganstraat met de tekst ‘Stamp ier ’t Sjagerijn mar onder de grond en de leut blef onder ons‘. Hier wordt met Vastenavend ’t Sjagerijn de Grebbe in gestampt, zodat het naar Rilland kan stromen, Bergen op Zoom (Krabbegat) uit.

In de ondergrondse gang onder het deksel staat dan het beeldje van ’t Sjagerijn dat Anne-Marie gemaakt heeft.

’t Sjagerijn   (foto uit de presentatie)

Eigenlijk had Anne-Marie nog meer te vertellen maar de tijd was omgevlogen zodat Anne-Marie het hierbij liet.

Bijzonder is, dat Anne-Marie niet alleen een veelzijdig kunstenares is, maar dat ze met haar projecten en workshops de kunst ook bij de mensen brengt en de mensen bij de kunst betrekt.

Links

 

 

 

Cookieinstellingen