Expositie van Ank van Meer in de Arsis Galerie

Ank van Meer in de Arsis Galerie
Foto: Jan

Zaterdagmiddag werd in de Arsis Galerie in de Sint Annastraat in Bergen op Zoom de expositie ‘Wereld in beweging’ met schilderijen en beeldhouwwerk van Ank van Meer geopend.

Wereld in beweging

In  de expositie ‘Wereld in beweging’ wil Ank de emoties die gebeurtenissen in de samenleving bij haar oproepen in kleuren en lijnen omzetten. Ze schildert geen realistische portretten maar anonieme figuren zonder gelaatstrekken. Ook een aantal beelden op de expositie zijn geen beelden van personen maar hebben wel menselijke vormen.

Door haar kleurgebruik wil Ank zorgen dat haar boodschap wel duidelijk maar niet zwaar overkomt op de kijker. Ze wil absoluut geen doemdenker genoemd worden en gezien de heldere kleuren in haar werk is doemdenken dan ook zeker niet het eerste wat bij de kijker opkomt.

Een van de schilderijen van Ank van Meer met anonieme figuren en frisse kleuren

De kunstenares

Ank van Meer is geboren in Oosterhout en woont al 55 jaar in de gemeente Bergen op Zoom. Ze schildert al zo’n veertig jaar en ook beeldhouwen doet ze, na lessen van Annie Andriessen, al een jaar of dertig. Haar eerste schilderlessen kreeg ze van Marianne Rouws.

Over haar schilderstijl zegt ze zelf “Een leeg doek. En dan…… Spelen met vorm en kleur. Mijn gevoelens en emoties verbeeld ik in coloristische vormen en vlakken vaak door lijnenspel bekrachtigd. Abstracte vormen wisselen zich af met figuratieve elementen. Met kleur ingreep probeer ik evenwicht op het doek te brengen“.

Haar werk is al te zien geweest op exposities in binnen- en buitenland en in de bijna tien jaar dat ze bij Arsis aangesloten is heeft ze daar ook in verscheidene projecten en evenementen meegewerkt.

Ze wordt geïnspireerd door mensen in relatie tot elkaar en door vragen over milieu en leefbaarheid. In haar beeldhouwwerk zijn vaak ‘menselijke figuren’ herkenbaar.

Menselijke vormen

De Kloof’ een beeldhouwwerk in springstone

Ank van Meer bij één van haar favoriete schilderijen

Het nieuwe jaar

Al ruim voor de officiële opening stond de Arsis galerie al vol vrienden, familie en mede-Arsis leden. Omdat het de eerste expositie van het jaar is wilde Ank er ook een soort nieuwjaarswelkom van maken. Bij de ingang stond een uitgebreide sortering lekkere kazen en achter in de galerie stond een tafel vol drankjes klaar.

Het was al snel gezellig druk in de galerie

Kazen voor de fijnproevers

De opening

Even na vieren kondigde Christine Veraart mede-Arsislid Hendrik Boot aan, die de opening van de expositie zou verzorgen.

In zijn openingsspeech moest Ank het wel ontgelden. Zo vertelde Henk dat Ank wel van de vorige eeuw is, waarop Ank direct antwoordde dat ze daar trots op is. Plagend merkte Henk op dat Ank maar ondanks haar leeftijd niet achter de rollator gaat lopen, maar door blijft gaan met haar kunst. “Zo krijgen jongere kunstenaars geen kans“. “je komt haar en haar vriendin Paula overal tegen, het is de grijze plaag“. Maar ook vertelde hij, nu wel serieus, dat hij vanaf de eerste ontmoeting een fan is van Ank en haar werk.

Franse Chansons

Na de openingsspeech zorgde Chansonnier Olaf Heijnen dat er niet alleen met de ogen, maar ook met de oren van kunst genoten kon worden met zijn vertolking van bekende en minder bekende Franse  chansons.

Met een hapje en een drankje in de hand en de chansons van Olaf Heijnen op de achtergrond werd er gezellig bijgepraat, werd Ank gefeliciteerd met haar expositie en werden de kunstwerken van Ank bewonderd

Praktische informatie

De expositie van Ank van Meer is te bekijken van 5 tot 28 januari 2018
Openingstijden: vrijdag, zaterdag en koopzondag van 12:00 tot 17:00 uur
Locatie: St. Annastraat 10, Bergen op Zoom
De volgende expositie: Werken van Victor van de Lande vanaf 2 februari 2018 tot en met 25 februari 2018

Links

Een beeldje in Belgisch marmer (Noire Demassy)

Reacties