Ekspeziesie “11-ART ZAT” van Endrik & Oedelmans

Oedelmans (Willem Hoedelmans)
Foto: Jan

“11-ART ZAT” is titel van de Vastenavend-expositie van Hendrik Boot en Willem Hoedelmans in de Bosstraat 18 in Krabbegat.

De leut-art-specialisten ‘Endrik & ‘Oedelmans hadden meer dan genoeg art en het is Hendrik’s 11e expositie, vandaar de naam.

De expositie is niet elk jaar op dezelfde plaats, omdat Hendrik en Willem afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van een leeg pand in de Bergse binnenstad. Dit jaar hebben ze een mooi pand voor hun expositie. De Groot van “Ons Huis” gaf Hendrik en Willem, voor de overdracht van het pand aan de nieuwe eigenaar, de kans er hun ‘Ekspeziesie’ in onder te brengen.

Ons Huis, Bosstraat 18, Krabbegat

Werkwijze

Hendrik en Willem hebben elk hun eigen werkwijze. Hendrik maakt schilderijen en aquarellen van vastenavend taferelen in de Bergse binnenstad (Krabbegat dus) terwijl Willem zich bezig houdt met  het maken van opvallende objecten van afvalmateriaal, objecten geïnspireerd door bijvoorbeeld de carnavalswagens.

Zowel Hendrik als Willem halen hun inspiratie van wat zij zien gedurende de dweiltochten door Krabbegat, waarbij Willem ook nog eens met zijn dweilband “De Kragge” optreed. Beide kunstenaars willen in hun werk de sfeer van het carnaval weergeven. Zoals ze zelf op hun website aangeven “Niet zomaar carnaval maar Vastenavendviering in Krabbegat!”.

“Mè d’éél oew art!”

Het motto voor 2018 in Krabbegat is Mè d’éél oew art!” en Willem heeft zich hierdoor laten inspireren tot het maken van een opstelling van allerhande harten. Zo staat er bijvoorbeeld een ‘kunst hart’ een ‘vet hart’ en een stuk boom waar een hart uitgesneden is en hangt er zelfs een hartenvrouw.

“Mè d’éél oew art!”

Twee- en driedimensionale kunst

De twee dimensionale maar realistische schilderijen en aquarellen van Hendrik en de kleurige driedimensionale pop-art achtige, soms bijna abstracte en soms heel herkenbare, objecten van Willen vullen elkaar op deze expositie mooi aan.

Drie schilderijen van Hendrik en drie ‘carnavalswagens’ van Willem

Schilderijen en aquarellen flankeren de blauwe schuit (in het rood)  en de ‘technische commissie’

Al elf jaar exposeert Hendrik zijn vastenavend kunst en daarom heeft Willem kunsttaarten en kunstgebak gemaakt van schuim, oude strijkijzers en andere materialen

‘Kunstgebak’ van schuim voor het elfjarig jubileum van Hendriks vastenavend kunstexpositie

Opening door Prins Nilles III

Op 21 januari is de Ekspeziesie geopend door Prins Nilles III, afgestudeerd aan de Leutkunst akkedemie en dus een echte leut-art-specialist. Tot en met 18 februari is de leut-art van Endrik & Oedelmans op zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur te bewonderen.

Een dweilband trekt door Krabbegat

Erremenie Krabbestamp met het vaandel voorop

De brandweerwagen met slangen en een emmertje

Praktische informatie

Locatie: Ons Huis, Bosstraat 18, Krabbegat
Openingstijden: zaterdag en zondag van 21 januari t/m 18 februari van 13:00 tot 17:00 uur.
Website: www.leutkiek.nl
Facebook: leutkiek.nl

Reacties