Victor van de Lande in galerie Arsis

Victor van de Lande
Foto: Jan

Vrijdagavond werd in galerie Arsis de expositie van Victor van de Lande, een schilder uit St Annaland, geopend.

Elke maand exposeert galerie Arsis, in de St Annastraat 10 in Bergen op Zoom, werk van één of meer kunstenaars.
Tot nu toe waren dit altijd leden van Arsis. Deze keer was er een uitzondering, namelijk de kunstschilder Victor van de Lande uit St Annaland.

Nog even bijpraten voor de opening

Ondanks dat Van de Lande geen Arsis lid is, waren de verantwoordelijken voor de galerie, na een bezoek aan Van de Lande zijn atelier, zo enthousiast over wat ze daar zagen, dat deze maand de schilderijen van Victor van de Lande de wanden van de galerie sieren.

Bril

Groep met non

Victor van de Lande

Van de Lande werkte zo’n dertig jaar als onderwijzer beeldende vakken op een VMBO school in Breda. Zo’n vier jaar geleden, na zijn pensionering, is hij met zijn vrouw en vier kinderen verhuist naar St. Annaland op Tholen waar hij een oude boerderij gevonden heeft met een grote schuur waar hij zijn atelier in kon maken.

Sinds hij tijd en een groot atelier had is Van de Lande ook steeds professioneler gaan werken.

De onderwerpen die Van de Lande schildert zijn heel divers. Veel van zijn werken zijn geïnspireerd op foto’s. Dat kunnen oude foto’s uit een familiealbum zijn, foto’s uit de krant of foto’s die hij zelf bijvoorbeeld maakt op vakantie.

Zo is een serie schilderijen gebaseerd op foto’s van de industriële bouwwerken in Charleroi (een industriestad in België). Ondanks dat het soms de lelijkste stad van België genoemd wordt door de vele industrie, weer Van de Lande er toch een prachtige serie schilderijen van te maken.

Charleroi 1, 2,3 en 4

Zijn schilderijen zijn realistisch, want meestal geïnspireerd door foto’s, maar ook weer niet ‘foto-realistisch’. Het begint met een foto maar daarna laat Van de Lande zijn creativiteit er op los waardoor het meer expressionistisch wordt.

De opening

Tegen half negen werd de expositie officieel geopend door Victor van de Lande zelf.
In zijn openingsspeech vertelde hij wat over zijn atelier en zijn manier van werken.

Hij noemde het proces van het creëren van een schilderij niet zo zeer ontspannend maar meer een worsteling, waarbij je als kunstenaar met jezelf geconfronteerd wordt. Hij gaf Winston Churchill als voorbeeld. Churchill schilderde ook en noemde het proces een ‘battlefield’.

Bij elk werk is het de vraag of het goed genoeg is. Als het goed genoeg is dan mag het blijven en wordt soms te koop gezet.

Ondanks deze ‘worsteling’ heeft Van de Lande van jongs af aan de drang gehad om te schilderen en hij hoopt hier tot op hoge leeftijd mee te kunnen doorgaan.

Na zijn openingsspeech was er nog ruim de tijd voor een hapje en drankje en het bewonderen van de schilderijen.

Praktische informatie

De expositie van Victor van de Lande is te bekijken van 3 tot 28 februari 2018
Openingstijden: vrijdag, zaterdag en koopzondag van 12:00 tot 17:00 uur
Locatie: St. Annastraat 10, Bergen op Zoom
Prijzen van de schilderijen op de expositie, van €200 tot €700.

Links

 

Victor van de Lande met zijn schilderij ‘Bois de Boulogne’

Napraten, een hapje en drankje en de schilderijen bekijken in galerie Arsis

De volgende expositie

Van 2 maart tot en met 31 maart zal werk van Gido Hommes te zien zijn in galerie Arsis. Zijn werk bestaat uit portretten, vrije werken, kalligrafische werken en sculpturen.

Reacties