Verplaatsing huisartsenpost naar Roosendaal

22 jun 2022, 23:26 Bergen op Zoom
20220622 jkr boz hap2roosendaal 000
Jan Krijtenburg

Woensdagavond werd in Zalencentrum De Raayberg een informatieavond gehouden over de verplaatsing van de huisartsenpost van Bergen op Zoom naar Roosendaal.

Met de verhuizing van de twee Bravis ziekenhuis locaties naar één nieuwe locatie, de Bulkenaar in Roosendaal, zal ook de huisartsenpost (HAP) samengevoegd worden met die in Roosendaal.

Jan Verbaal, bestuurder van Huisartsenposten West-Brabant, huisartsen, de patiëntenraad en medewerkers van de huisartsenpost waren aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Huidige situatie

Op dit moment levert Huisartsenposten West Brabant huisartsenspoedzorg voor ruim 571.000 inwoners van de regio vanuit huisartsenposten (eigenlijk huisartsen

spoed

posten) in Bergen op Zoom, Roosendaal en Breda. Al deze huisartsenposten zijn gevestigd bij of in een ziekenhuislocatie.

Reden van samenvoegen van de HAP locaties Bergen op Zoom en Roosendaal

De belangrijkste reden van het samenvoegen van de huisartsenposten in de samenvoeging van de Bravis ziekenhuizen in één ziekenhuis.

Naast deze reden speelt ook het opvangen van personeels tekorten door middel van efficiëntie verbetering door de samenvoeging een rol. Er is een tekort aan huisartsen, aan triagisten en aan verplegend personeel ( Triagisten zijn speciaal opgeleide medewerkers die telefonisch een inschatting maken of iets hoge spoed heeft of dat een advies voldoende is, en alles daartussenin ). Waren er eerst honderd huisartsen voor honderd diensten, nu zijn dat er nog zestig.

Ook bij de andere functies wordt het probleem door de vergrijzing steeds nijpender en niet alleen bij de huisartsenpost zelf. Door capaciteitsgebrek bij bijvoorbeeld de GGZ en de verslaafdenzorg in de weekenden, komen ook steeds meer mensen met problemen die bij de GGZ thuis horen bij de huisartsenpost aankloppen.

Een andere reden dat de HAP overbelast wordt is de toename van de hulpvraag door bijvoorbeeld mensen die geen eigen huisarts hebben zoals arbeidsmigranten, internationaal vrachtwagenchauffeurs en dergelijke, die ook voor niet urgente zaken hun toevlucht nemen tot de HAP.

Aanrijtijden

Natuurlijk heeft een verplaatsing van Bergen op Zoom naar Roosendaal gevolgen voor de tijd die mensen onderweg zijn naar de HAP. Uitgerekend is, dat voor 90% van de inwoners van de regio de aanrijtijd naar de HAP maximaal 22 minuten bedraagt met een gemiddelde van 14,5 minuten. De landelijke norm is 30 minuten dus de aanrijtijden blijven ruim onder de wettelijke norm.

Een en ander is overlegd met de huisartsen, de patiëntenraad en andere betrokken instanties, die allemaal, ook gezien de reden van de samenvoeging, een positief advies gegeven hebben.

Geen verandering of een verbetering

Er zijn een aantal zaken die niet zullen veranderen. Zo zijn de aanrijtijden van de ambulance of huisarts nog hetzelfde en ook de telefonische bereikbaarheid veranderd niet. Ook aan de reguliere huisartszorg zal niets veranderen door de verhuizing van de HAP.

Wat beter wordt is de beschikbaarheid van alle specialisten. Op dit moment kan het zijn dat een patiënt van de HAP in Bergen op Zoom alsnog weer in de auto (of ambulance) naar Roosendaal moet rijden of omgekeerd van de HAP in Roosendaal naar Bergen op Zoom, omdat daar de specialist zit die ze nodig hebben. In de nieuwe HAP bij het nieuwe ziekenhuis zijn alle specialismen op één locatie aanwezig. Het wordt een 'zorgplein', een plek waar de verschillende vormen van zorg geconcentreerd zijn voor een betere samenwerking.

Een andere methode om de zorg op peil te houden is een nauwere samenwerking met andere instanties. Zo zou in sommige situaties een patiënt beter door een thuiszorgmedewerker geholpen kunnen worden dan door een huisarts vanuit de HAP.

Links