Zes kunstenaars exposeren in beeldentuin Halsteren

Beeldentuin in Halsteren
Foto: Jan

Twee weekenden lang exposeren zes kunstenaars in de beeldentuin van Paula Withagen in Halsteren.

Inwoners van Halsteren en mensen die wel eens door Halsteren fietsen zullen de beeldentuin bij Daansbergen 48 in Halsteren wel eens gezien hebben. De beeldentuin is een permanente expositie van de beelden van Paula en is vrijwel het hele jaar geopend voor het publiek.

Expositie van zes kunstenaars

Nu al voor de veertiende keer houdt kunstenares Paula Withagen een kunstexpositie met meerdere kunstenaars in verschillende kunstvormen in de beeldentuin rond haar huis in Halsteren.

Naast de beelden van Paula zelf, zijn er de objecten van Addy van Kempen te zien, aquarellen van Ria van Dijk, letterkapwerk en objecten van Gerard Fransen, schilderijen van Hélène Hill en sieraden van Lieke Baartmans.

De expositie word zaterdag 30 juni om 15:00 uur officieel geopend door Cees Meijer, directeur Cultuurbedrijf.

De expositie van de zes kunstenaars is nog te bekijken op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli van 11:00 tot 17:00 uur en van vrijdag 6 juli tot en met zondag 8 juli van 11:00 tot 17:00 uur.

Paula Withagen

Paula heeft een achtjarige opleiding beeldhouwen gevolgd aan de koninklijke kunstacademie in Antwerpen en heeft al aan veel exposities meegedaan. Paula is ook lid van Stichting Arsis kunst en sociëteit. Rond haar huis in Halsteren heeft zij een gezellige beeldentuin ingericht waar haar beelden te bewonderen zijn.

Veel beeldhouwwerken van Paula zijn geïnspireerd op menselijke figuren maar ook een ‘Petit Village’ van stenen huisjes is in de tuin te zien. Naast beeldhouwen maakt Paula schilderijen in acryl, vaak met iets van steen toegevoegd.

Paula Withagen in haar beeldentuin

Twee van Paula’s beelden van menselijke figuren

Petit Village in steen

Addy van Kempen

Addy is een zeer veelzijdig kunstenaar. Na opleidingen meubelmaken, industrieel ontwerpen en interieurvormgeven maakt zij haar objecten van gerecycled materiaal. Resthout, dekens, fietsonderdelen, alles kan Addy gebruiken om er wat moois van te maken.

In de beeldentuin in Halsteren zijn een aantal van haar bijzondere objecten te bewonderen.

Addy aan het werk

Zomaar een greep uit haar werk

Ria van Dijk

In en bij het tuinhuisje in de beeldentuin in Halsteren zijn de aquarellen van Ria van Dijk te bewonderen. Haar werk is geïnspireerd door de oosterse religies en veel van haar schilderijen lijken rechtstreeks uit Nepal of andere exotische plaatsen te komen. Veel van haar voorbeelden krijgt ze van foto’s die ze krijgt van haar zwager die als wereldreiziger Ria inspireerde voor haar werk.

Ria in het tuinhuisje

Oosterse monniken komen op veel van Ria’s werk voor

Gerard Fransen

Al op zevenjarige leeftijd was Gerard geïnteresseerd in het maken van dingen. Op school in Breda kreeg hij handarbeid van Broeder Leo. Deze heeft hem de eerste beginselen van de kunst bijgebracht.
Na de HTS werktuigbouw opleiding is Gerard als onderwijzer aan de slag gegaan en tot zijn pensioen is Fransen daarna in het onderwijs gebleven maar op 57 jarige leeftijd wilde hij alsnog de kunstacademie gaan volgen. Na zes jaar hard werken in de avonduren had hij deze opleiding succesvol afgesloten. In zijn atelier thuis is hij daarna professioneel verder gegaan in de beeldende kunst.

Maar toch, het lesgeven zit hem in het bloed want naast het creëren van prachtige kunstwerken geeft hij ook les in het letterhakwerk. Letterhakwerk is, zo benadrukt Gerard, heel iets anders is dan letters op een grafsteen zetten. “De kunst is de letters zodanig te hakken, dat de letters en het materiaal eromheen de waarde van de tekst verhogen” aldus Fransen.

In de expositie in de beeldentuin laat Gerard zien hoe hij bij het letterhakken te werk gaat. Ook zijn een aantal van zijn werken te bewonderen.

Letterhakwerk door Gerard Fransen

Hélène Hill

Hélène volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg  en voor Beeldende Creatieve Therapie bij de Hogeschool van Utrecht te Amersfoort. Na de opleiding modetekenen heeft zij enkele jaren les gegeven maar is uiteindelijk als creatief therapeut verder gegaan.

Haar werken zijn te zien in het atelier in de beeldentuin. Haar schilderijen zijn vooral vrouwelijke en manlijke figuren die met krachtige lijnen op papier of doek gezet zijn.

Hélène bij haar expositie in het atelier

Binnen in het atelier

Lieke Baartmans

Lieke staat bij deze expositie met een verzameling van haar handgemaakte sieraden. Haar passie voor het maken van sieraden begon toen ze in 2009 op een buurtfeest een buurvrouw een compliment maakte voor een sieraad, dat de betreffende buurvrouw zelf gemaakt bleek te hebben. Na een bezoekje aan het atelier van de buurvrouw was haar passie ontwaakt en wilde ze dit zelf ook.

Lieke maakt sieraden van Effetre glas, staafjes Italiaans glas in diverse diktes, die met een gasbrander zacht gemaakt worden en om een mondrel, een stalen staafje, gewonden worden. Ook Kumihimo, een Japanse weefkunst wordt gebruikt voor haar armbanden en kettingen, meestal gecombineerd met glazen kralen.

Lieke bij een deel van haar collectie

Sierlijke sleutelhangertjes

 

De Beeldentuin

Deze expositie is maar twee weekenden maar de beeldentuin in Halsteren is het hele jaar door geopend. Het is verstandig vooraf wel even een telefoontje te plegen, zodat u niet voor niets komt.

Praktische informatie

Beeldentuin van Paula Withagen
Daansbergen 48 in Halsteren
Tel. 0164 68 38 20 of 06 42477351
Website www.paulawithagen.nl

 

Links

 

Reacties