Halsters bedrijf in KVK innovatie top 100

De 100 meest innovatieve bedrijven uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf van 2019 zijn bekend. Het Halsterse bedrijf Modified Materials BV staat in de lijst.

Op de site van de KVK innovatie top 100 wordt het bedrijf uit Halsteren voorgesteld: Sportvissers gebruiken lood, om het aas te verzwaren en op de juiste plek te brengen. Tijdens het vissen blijven veel loden gewichten achter in het water. Maar wist je dat lood op de lijst staat van Zeer Zorgwekkende Stoffen van het RIVM? Dit zwaar giftige metaal is een gevaar voor mens en milieu. Daarom ontwikkelde Modified Materials BV loodvrije gewichten én een veilig doe-het-zelf-systeem voor sportvissers.

“Jaarlijks belandt er 524.000 kilo vislood in het Nederlandse water, deze verontreiniging is veel groter dan de uitstoot van lood uit de industrie,” volgens oprichter Jos Lobee. Met baggeren komt een deel vervolgens in de bodem terecht. Modified Materials gebruikt daarom een nieuw alternatief materiaal. Dit is een combinatie van ijzerpoeder en een zelf ontwikkelde binder op basis van het goed in water afbreekbare biopolymeer PHA. IJzer is een natuur eigen stof. Deze samenstelling is vrij van lood en andere zware metalen, zie www.loodvrijvissen.nl

Omdat de acceptatie van dit product een zetje kan gebruiken, zet Modified Materials BV zich actief in om sportvissers bewust maken van de risico’s voor de gezondheid. “Lood veroorzaakt IQ verlies en een toename van ADHD gevallen bij kinderen. Zorgwekkend is dat in een recent gehouden enquête 12% van de vissers aangeeft zelf lood te gieten, en dat 40 % van de vissers lood mee neemt in huis,” vult Lobee aan.

De eerste testresultaten zijn positief. Deze innovatie levert inmiddels omzet op. Op woensdag 25 september vindt de feestelijke bijeenkomst plaats en dan maakt de jury de ranking bekend.

Reacties