Fort De Roovere van bovenaf

Rondvluchten boven Fort De Roovere: “Je wordt in je stoel mee omhoog genomen”.

Helicopter rondvluchten

Rondvlucht in de Enstrom 480 helicopter

Ter gelegenheid van het vijftien jarig bestaan van de BAS Zomerschool (BAS staat voor Bergse Actieve Senioren) worden er dit jaar naast de ‘gewone’ activiteiten van de BAS een aantal extra activiteiten georganiseerd. Zo was er kort geleden een barbecue  met zo’n honderd deelnemers. Voor deze woensdag was er door Ad Aarts van de BAS een speciale activiteit georganiseerd

Rondvluchten

Vanaf Fort De Roovere aan de Schansbaan 8, even buiten Halsteren, konden leden van BAS voor €35 per persoon een rondvlucht per helicopter maken met een spectaculair uitzicht over de forten De Roovere, Pinssen en Moermont en over Bergen op Zoom en omgeving. Ook de in aanbouw zijnde Pompejus uitkijktoren op Fort De Roovere was goed te zien.

Helicopter rondvluchten

Ad Aarts van de BAS en piloot Joris Heijers van Prince helicopters

De voor en door de BAS georganiseerde rondvluchten duurden zo’n zeven a acht minuten en gingen door tot twaalf uur. In die tijd hebben zo’n vijftig BAS-leden Fort De Roovere van bovenaf bekeken.

Met Meriam en Lilian, de beheerders van ‘De Schaft’ op Fort De Roovere, was afgesproken dat daarna, als alle BAS deelnemers hun rondvlucht gehad hadden, ook niet BAS-leden de gelegenheid konden krijgen om een rondvlucht te maken. Hiervoor kon men zich inschrijven bij ‘De Schaft’ op Fort De Roovere.

Helicopter rondvluchten

En weer vertrekt er een rondvlucht

Belangstellenden konden zich vantevoren opgeven maar ook op de dag zelf was er de mogelijkheid om mee te vliegen. Vanaf half één begonnen deze rondvluchten en ook hier werd gretig gebruik van gemaakt.

Op het grasveld in het midden van het fort, niet ver van De Schaft was een helicopterveld geïmproviseerd, waarbij het opstijgen en landen van de helicopter prachtig te zien was vanaf het terras van De Schaft.

De deelnemers

Degene die meegevlogen hadden waren erg enthousiast. Natuurlijk kwam het heel mooi uit dat ook het weer meezat. Het was een prachtig heldere dag. Deelnemers vertelden na de rondvlucht dat ze zelfs Antwerpen in de verte konden zien liggen.

Bernhard, een van de leden van BAS die de rondvlucht gemaakt had vertelde “Je wordt in je stoel mee omhoog genomen” . Hij vertelde dat het leuker was dan in een groot verkeersvliegtuig want, “hier zie je wat“.

Ad, Jopie en Bianca uit Bergen op Zoom waren ook heel enthousiast over de rondvlucht. Ze waren alle drie wel eens met een verkeersvliegtuig mee geweest maar nog nooit in een helicopter. Het was een echte belevenis, vooral omdat de piloot van de helicopter ook uitleg gaf over waar ze vlogen. Dat ze als Bergenaren ook langs de Peperbus vlogen en de Grote Markt van bovenaf konden zien maakte het helemaal speciaal. Ze genoten van het uitzicht en toen ze over hun huis in Bergen op Zoom vlogen hadden ze het idee dat ze bijna in de tuin konden landen.

Helicopter rondvluchten

Ad, Jopie en Bianca komen enthousiast terug van hun rondvlucht

De helicopter

De vluchten werden uitgevoerd met door piloot Joris Heijers in een Enstrom 480 helicopter van de firma Prince Helicopters. Prince Helicopters heeft twee van deze helicopters en één Hughes 300 helicopter, een kleiner model.

Helicopter rondvluchten
Het bedrijf uit Zierikzee, dat begon als sproeibedrijf is, na het EU verbod op sproeien, helemaal overgegaan op helicopter vluchten. Ze  maken rondvluchten zoals die van vandaag en foto- en filmvluchten, inspecties, VIP- en trouwvluchten en doen ook transport. In Zierikzee hebben ze hun eigen vliegveld als thuisbasis voor de helicopters. Prince Helicopters voert vluchten uit in heel Nederland maar voornamelijk in Zuid-West Nederland.

Fort De Roovere

Fort De Roovere is een schans in de buurt van Halsteren. Fort De Roovere werd in 1628 aangelegd op een hoge zandrug als deel van de Linie van Steenbergen, onderdeel van de West-Brabantse waterlinie. Fort De Roovere is aan de “achterzijde” open, aan de “voorzijde” bestaat het uit twee bastions. Het fort heeft een droge gracht. Het gebied rondom het fort kon onder water worden gezet (vandaar ‘waterlinie’).

Helicopter rondvluchten

De Pompejus uitkijktoren in aanbouw en de Mozesbrug op Fort De Roovere

Een bijzondere attractie op Fort De Roovere is de loopgraafbrug, ook wel ‘Mozesbrug’ genoemd tussen de oostelijke verdedigingswal en het buitenwerk. Via deze ‘brug’ loopt men door het water naar de overkant, net als Mozes door de Rode Zee. Een attractie in aanbouw is de Pompejus uitkijktoren op Fort de Roovere. Deze toren is genoemd naar Pompejus de Roovere (geboren in 1571), destijds een vooraanstaand politicus.

 

Links:

 

Reacties