Historisch fort als decor voor de eerste ‘Trailloop Fort De Roovere’

Atletiekclub Olympia Halsteren organiseerde zaterdag voor het eerst een trailloop door de natuur rond het historische Fort De Roovere.

Bijna honderd hardlopers, verdeeld over drie afstanden, deden zaterdag, onder zomerse omstandigheden, mee aan de eerste Trailloop Fort De Roovere.
De trailloop was georganiseerd door Atletiekclub Olympia Halsteren.

Voorzitter Johan Konings vertelde dat de vereniging tot nu toe puur hardloopwedstrijden had georganiseerd zoals de Melanenloop, de Koningsloop en de Surpriseloop. De Trailloop Fort De Roovere is de eerste keer dat er een trailloop georganiseerd wordt. Het verschil tussen een ‘gewoon’ parcours door de natuur of een trail parcours is dat er in een trailparcours natuurlijke hindernissen zitten. Dat kan bijvoorbeeld een sloot zijn waar overheen gesprongen moet worden.

Een werkgroep van vier man, en op de dag zelf vijfentwintig vrijwilligers van Olympia, zorgden er voor dat de dag in goede banen werd geleid.
Hij benadrukte wel dat het niet zo zeer om de competitie gaat maar dat het meer een recreatieve trail is, waarbij wel een beperkt wedstrijd-element aanwezig is.

Trailloop Fort De Roovere

Links speaker Jan Lievens en rechts voorzitter Johan Konings

De Jeugd

Om tien uur ’s morgens was de eerste loop, voor de jeugdige deelnemers. Het parcours voor de jeugd was over de wallen van het fort uitgezet en besloeg twee keer vijfhonderd meter. Doordat de kinderen binnen het fort bleven konden de ouders de kinderen de hele tijd zien en natuurlijk aanmoedigen.

Bij de jeugd bij de meisjes eindigde Demi Verbocht uit Moerstraten op de eerste plaats, Fenne van Raaij uit Halsteren kwam op zevenendertig seconden na Demi op de tweede plaats en Mika van Triest uit Putte op de derde plaats, met slechts twee seconden achterstand op de nummer twee.

Bjarne Maas van Atletiekvereniging Spado werd eerste bij de jongens, op negen seconden gevolgd door Levi Verbocht uit Moerstraten. De derde plaats was voor Stijn van Schilt uit Halsteren, die net één seconde te kort kwam voor de tweede plaats.

De 4,6 kilometer

De tweede start was voor de volwassen lopers die een afstand van 4,6 kilometer moesten afleggen door het natuurgebied rond Fort De Roovere. Als afsluiting en kuitenbijter was er vlak voor de finish de oversteek van de Mozesbrug, met eerst een aantal traptreden naar beneden en daarna een lange trap de wal van het fort op.

Trailloop Fort De Roovere

Na zo’n eind hard lopen nog die lange trap van de Mozesbrug op…..

Al na twintig minuten en één seconde kwam de eerste loper, Jacqus de Groot van Atletiekvereniging Spado de finish over, circa anderhalve minuut later gevolgd door de eerste dame, Anouk Kerstens uit Steenbergen. Daarna kwamen twee heren van Olympia Halsteren de finish over, Anton Suikerbuik en Ad van Eekelen. De laatste twee podiumplaatsen bij de dames waren voor ook voor leden van Olympia Halsteren, namelijk Nancy Koch op de tweede plaats en Agnes Deusing op plaats drie.

De 11,5 kilometer

Als laatste startte om half twaalf de 11,5 kilometer trail. Ook dit parcours ging door het natuurgebied rond het fort maar bij deze afstand liep het parcours ook nog een stuk over de heide.
De nummer één bij de heren, Arno van Triest uit Putte, deed er iets meer dan drie kwartier over. De tweede plaats op deze afstand was voor Erwin Schuurbiers uit Bergen op Zoom en de derde plaats voor Rudy Langenberg uit Halsteren.

De eerste dame die deze afstand afgelegd had was Jil Geluk van Olympia Halsteren. Zij kwam na een uur over de finish, ruim zes minuten later gevolgd door haar clubgenoot Angelique van Schilt. Lian Kuiper werd derde op deze afstand.

Na elke gelopen afstand,  was er een huldiging van de winnaars in de categorieën dames en heren (en daarna nog even gezamenlijk op het podium).

Trailloop Fort De Roovere

Huldiging van de winnaars op de 4,6 kilometer trail

De deelnemers

De deelnemers ware enthousiast over het parcours dat uitgezet was door de mensen van Atletiekclub Olympia Halsteren. Priscilla, een deelneemster aan de 4,6 kilometerloop vertelde dat het niveauverschil in het parcours, het omhoog en weer omlaag lopen erg zwaar was, maar dat het een mooi en afwisselend parcours was. Ook vond ze het laatste stuk over de Mozesbrug erg leuk.

Ad van Ekelen, die derde werd bij de heren op de 4,6 kilometer was erg enthousiast en gaf al aan volgend jaar weer mee te willen doen. Het was zwaar maar het parcours ging door een mooi gebied.

De winnares bij de dames op de 4,6 kilometer, Anouk Kerstens uit Steenbergen, vond het goed te doen. Normaal loopt zij wedstrijden op de weg, variërend van vijf kilometer tot een halve marathon. Ze vertelde dat het belangrijk is om rustig te starten en niet gelijk voluit te gaan. Zij vond de eerste helft van het parcours nog het zwaarst.

Gezien de mooie locatie en de enthousiaste deelnemers kunnen we er van uit gaan dat deze eerste Trailloop Fort De Roovere niet de laatste zal zijn.

Links:

Reacties