Dorpswandeling Halsteren wint lokale erfgoedprijs Bergen op Zoom

Hof van Ram (Heemkundekrijg Halchterth)
Hof van Ram (Heemkundekrijg Halchterth)
Foto: Jan (Archief Regioactueel.nl)

 

De Dorpswandeling Halsteren wint de erfgoedprijs 2017 van € 500,- van de gemeente Bergen op Zoom.

De lokale erfgoedprijs wordt dit jaar voor de 2e keer gehouden. Door het instellen van deze prijs brengt de gemeente haar erfgoed breder onder de aandacht en stimuleert ze eigenaren en initiatiefnemers om op een eigentijdse en innovatieve manier met erfgoed om te gaan.

Voor de erfgoedprijs zijn 8 inzendingen ingestuurd. Hieruit werden 3 projecten genomineerd. De genomineerde projecten zijn Gidsen/Suppoosten Dorpswandeling Halsteren, De Beer op Fort de Roovere en Andreas ‘Dries’ Giezen. De inzenders presenteerden op vrijdag 21 juli hun project voor de jury. Vandaag, vrijdag 8 september, tijdens de start van de Open Monumentendag, werd de winnaar bekend gemaakt.

Achtergrondinfo

In het uitvoeringsprogramma Materieel Erfgoed staat opgenomen dat een Erfgoedprijs voor Bergen op Zoom wordt ingesteld. In 2014 heeft Bergen op Zoom de BNG erfgoedprijs gewonnen en hiervoor € 25.000 ontvangen. Voorwaarde voor het ontvangen van de BNG erfgoedprijs is dat de middelen van die prijs ook daadwerkelijk worden aangewend voor projecten die wij als gemeente hebben opgegeven. Het instellen van een lokale erfgoedprijs voor Bergen op Zoom is een van die projecten. Vorig jaar was de eerste lokale erfgoedprijs in Bergen op Zoom. Die leverde toen ook 8 inzendingen op. De uiteindelijke winnaar was SBM met de Gedenksteen van de Gertrudiskerk.

Winnaar en genomineerden

Hieronder staat een korte beschrijving van de genomineerde projecten en het juryrapport.

Winnaar Gidsen/Suppoosten Dorpswandeling, ingediend door Heemkundekrijg Halchterth

Een nieuw initiatief om Halsteren op de kaart te zetten. En het beperkt zich niet alleen tot een wandeling gericht op monumenten. Ook de natuurlijke omgeving en bijzondere collecties spelen een grote rol in de rondleiding. Er wordt verbinding gemaakt met diverse disciplines. Want ook leerlingen van scholen verzorgen een onderdeel in de wandeling, namelijk het muzikale gedeelte. Deze toer gaat veel verder dan een gewone wandeling, het vergroot de beleving van Halsteren. Communicatie wordt vol ingezet en ook de media heeft het opgepikt. Dit alles maakt dat de jury dit project nomineert.

De Beer op Fort de Roovere, ingediend door SBM

De werkgroep Fort de Roovere van SBM heeft dit initiatief ingediend: De Beer moet terug op Fort de Roovere. Verschillende gidsen van SBM besloten om naast hun dagelijkse gidswerk Fort de Roovere nader onder de loep te nemen. Ze doken in de geschiedenis en stuitten op de Beer. Onmiddellijk kwam de vraag op: hoe kunnen we de Beer weer terug op het Fort krijgen en welke financiele mogelijkheden hebben we hiervoor. Weer een stukje geschiedenis terug op het Fort. De jury waardeert dit initiatief en nomineert deze inzending. Waarbij ze als advies meegeeft interactie van het begin af aan toe te passen.

Andreas ‘Dries’ Giezen, ingediend door Eric Elich,

Een bijzonder project van een vergeten iemand. Andreas Giezen heeft nooit het podium gekregen wat hij eigenlijk wel verdiende. Hij woonde en werkte in Bergen op Zoom en kwam uit een echte circusfamilie. Hij heeft zijn leven op kunstzinnige wijze weggezet. Met als klap op de vuurpijl de panelen van het carouselpaleis in de Efteling. Met deze inzending wil men het geld gebruiken om Andreas Giezen alsnog het podium te geven dat hij verdient. De jury nomineert daarom deze inzending en geeft als advies mee om daarbij ook na te denken over het publieksbereik en de interactiviteit.

Cookieinstellingen