Een kijkje in VMBO-school Steenspil in Halsteren

Afdelings manager Michel van Loon met een paar leerlingen
Foto: Jan

Vrijdag 26 en zaterdag 27 januari houdt Steenspil VMBO open dag. Ouders een toekomstig leerlingen kunnen op deze open dagen dan zelf zien wat deze school, op het bedrijventerrein aan de noordrand van Halsteren, te bieden heeft.

Vier sectoren, veel keus

Steenspil is de enige VMBO-school in de regio die opleidingen voor vier verschillende sectoren aanbied, namelijk Techniek, Economie & Ondernemen, Zorg & Welzijn en Groen.

Binnen deze sectoren zijn weer verschillende leerroutes mogelijk. Zo heeft de sector Techniek de leerroutes Bebouwde omgeving, Interieur & Design, Mobiliteit & Transport en Engineering & Maintenance.

De sector Economie & Ondernemen heeft de leerroutes Fashion & Ondernemen, Logistiek & Ondernemen en Toerisme & Ondernemen. De sector Zorg & Welzijn heeft twee leerroutes namelijk Lifestyle & Sports en Health-Care. Ten slotte heeft de sector Groen de leerroutes Groen & Design, Food & Natural Life en Eco-busines & Wildlife.

De MAVO opleiding die op Steenspil gegeven wordt is een MAVO+ opleiding, die de normale zes MAVO vakken plus de beroepsgericht opleiding biedt.

Vrolijke muurschildering in de kantine

Het bedrijfsleven

Vanuit deze opleidingen kunnen leerlingen doorstromen naar een vervolgopleiding zoals MBO of HAVO maar ook naar het bedrijfsleven.
Om de aansluiting bij het bedrijfsleven te krijgen en te houden werkt Steenspil samen met bedrijven in de regio zoals onder andere de Intratuin, Meeus transport, DHL, Ricoh en bouwbedrijf De Kok.

De samenwerking bestaat uit overleg over het leerprogramma, bedrijfsbezoeken en het beschikbaar maken van stageplaatsen voor leerlingen.

De sfeer

Maar, zoals de directeur van Steenspil, Patrick van der Pijl zegt, “Het gaat om het halen van een diploma, maar het moet voor de leerlingen ook nog leuk zijn”. Om dat te bereiken is een goede sfeer in de school ook heel belangrijk.

Doordat er nog net geen vijfhonderd leerlingen op Steenspil onderwijs volgen, is het geen anoniem onderwijs maar is er persoonlijk contact tussen leerlingen en leraren en leerlingen onderling.

De school moet een veilige plek zijn waar leerlingen zich op hun gemak kunnen voelen. “De school is groot genoeg om alles te kunnen bieden maar niet te groot om elkaar te kennen”, aldus Van der Pijl.

Ook het uiterlijk en de inrichting van de school draagt bij aan een relaxte leeromgeving met vrolijke muurschilderingen in het gebouw, een gezellige kantine met spelletjes zoals tafelvoetbal en een mooie buitenruimte.

Innovatie en de toekomst

Scholen moeten met de tijd meegaan en daarom heeft Steenspil, in samenwerking met VRinSCHOOL, ge├»nvesteerd in een ‘Virtual Reality Lab’. In het VR-lab kunnen leerlingen les krijgen in een virtuele omgeving waar bijvoorbeeld biologielessen in 3D gegeven kunnen worden en er virtueel musea en monumenten bezocht kunnen worden.

Virtual reality

Bij Virtual Reality, in het Nederlands Virtuele werkelijkheid of schijnwerkelijkheid, krijgen de leerlingen een bril op waar een driedimensionaal beeld in geprojecteerd wordt, waarbij ze om zich heen kunnen kijken. zodat het lijkt of de drager van de bril zich in een andere omgeving bevindt en hier ook kan rondkijken.

Open dagen en rondleidingen

Op vrijdag 26 en zaterdag 27 januari houdt VMBO-school Steenspil open dag. Via de website van de school kunnen toekomstig leerlingen zich hiervoor opgeven.

Behalve op de open dagen kunnen aankomend leerlingen en hun ouders ook een persoonlijke rondleiding door de school krijgen gedurende een normale lesdag. Dit is natuurlijk een hele goede manier om de sfeer in de school te ‘proeven’.

Bereikbaarheid

Op Steenspil komen leerlingen uit de wijde omgeving. Niet alleen uit Halsteren en Bergen op Zoom maar ook uit Tholen, Steenbergen, Dinteloord en Moerstraten. Veel leerlingen komen op de fiets naar school maar voor de leerlingen die wat verder weg wonen zijn er ook goede busverbindingen.

Praktische informatie

Adres: Steenspil 46, 4661 TZ, Halsteren
Telefoon: 0164 68 21 61
E-mail: [email protected]
Open dagen: vrijdag 26 en zaterdag 27 januari

Links

Reacties