Zeventig mezenkastjes voor Heerle om de eikenprocessierups te bestrijden

Wethouder Patrick van der Velden van de gemeente Bergen op Zoom en wethouder Inge Raaijmakers van de gemeente Roosendaal hingen dit weekeinde een aantal mezenkastjes op in Heerle. Dat deden ze samen met een aantal actieve en gemotiveerde inwoners. In totaal werden er 70 mezenkastjes opgehangen in Heerle. Dat melden de gemeenten.

Naar aanleiding van de overlast van de eikenprocessierups afgelopen zomer, ontstond bij deze groep inwoners het idee om zelf in actie te komen voor de bestrijding van de rupsenplaag. Daarom dienden zij een voorstel in voor het beschikbaar stellen van mezenkastjes bij zowel de gemeente Roosendaal als Bergen op Zoom. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vooral koolmezen een natuurlijk vijand zijn van de rups.
Beide gemeenten waren onder de indruk van het goed onderbouwde voorstel en stelden ieder 35 mezenkastjes beschikbaar. Deze 70 mezenkastjes werden zaterdag 23 november op strategische plekken opgehangen in de omgeving van de Zoomvlietweg.

Wethouder Inge Raaijmakers zegt in een reactie: “Onze complimenten voor dit zorgvuldig voorbereide en onderbouwde bewonersinitiatief. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe wij dit soort initiatieven toejuichen en steunen. Ik wil daarom al onze inwoners oproepen om ideeën en voorstellen die betrekking hebben op de openbare ruimte in hun buurt met ons te delen. We bekijken graag hoe we kunnen helpen en samenwerken.”

Haar college wethouder Patrick van der Velden (gemeente Bergen op Zoom) vult haar daarop aan:
“Ook wij zijn door deze werkgroep benaderd met de vraag om ze te helpen. We begrepen de oproep, want ook wij hebben deze zomer veel overlast gehad van de eikenprocessierups. We hebben geen moment geaarzeld en pakken dit project graag samen op met onze buurgemeente, want het project beslaat zowel het grondgebied van Bergen op Zoom, als Roosendaal.”

De vrijwilligers uit Heerle hebben niet alleen de vogelhuisjes opgehangen. Ze gaan ook het onderhoud en de jaarlijkse schoonmaakbeurten van de mezenkastjes verzorgen.

Reacties