Contracten getekend voor NK Veldrijden 2019 in Huijbergen

Ad van Grootel en Carel Jan Reuver
Foto: Jan

In MFC De Kloek in Huijbergen werd vrijdagavond het programma en het parcours voor het NK Veldrijden gepresenteerd en werden de contracten tussen KNWU en organisatie getekend.

De door Stichting Wielercomité Huijbergen georganiseerde avond werd gepresenteerd door de bekende wielerspeaker Laurence van de Klundert en als eerste kondigde hij Carel Jan Reuver, de voorzitter van Stichting Wielercomité Huijbergen aan.

Voor de echte presentatie begon werd er eerst een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Piet Broosus, de voormalig voorzitter van het Wielercomité die dit jaar overleden is.

Vrijwilligers

Reuver vertelde dat Wielercomité Huijbergen trots is dat ze, naast twee keer een EK en meerdere Internationale Cyclo Cross wedstrijden, nu voor de vijfde keer een NK mogen organiseren.

Dat dit mogelijk is, en wat de wedstrijden in Huijbergen zo bijzonder maakt, is dat alles door vrijwilligers gedaan wordt. Zo’n tweehonderd vrijwilligers uit Huijbergen en directe omgeving zonder elke keer weer voor een ‘goed geoliede machine’ zoals Reuvers het omschrijft.

Carel Jan Reuver, de voorzitter van Stichting Wielercomité Huijbergen

Maar ook het parcours zelf, door de bossen met de beklimmingen en afdalingen van de “Tiestenduin” en “Nootjesberg” maken de wedstrijden in Huijbergen heel speciaal.

De bedoeling van de organisatie is om er een gezellig laagdrempelig evenement  voor jong en oud van te maken.”Ouderwets met laarzen in de modder met een pilsje in de hand naar de wedstrijden kijken” zoals Reuver het omschrijft. De toegang is gratis zodat ook de kosten geen belemmering hoeven te zijn om de renners aan het werk te zien.

Wie de jeugd heeft heeft de toekomst en daarom gaar het wielercomité  dan ook op basisscholen voor groepen zeven en acht het veldrijden promoten, niet alleen voor dit NK maar ook om de leerlingen enthousiast voor de sport te maken.

Het programma van dit NK beslaat drie dagen. Op vrijdag is er parcoursverkenning en -inspectie. De zaterdag is ingedeeld voor de ‘breedtesport’ met nieuwelingen, 40+, 50+ en amateurs en sportklasse renners en rensters op zondag komen beloften, junioren en elite dames en heren aan de start.

Voorafgaand aan het NK, op 6 januari wordt er een ATB toertocht over 25 of 50 kilometer gehouden over het NK parcours en op de vrijdag vindt er in De Kloek de Huijbergse quizavond plaats.

Contracten

Van de KNWU waren Ad van Grootel en Mariska naar Huijbergen gekomen. Van Grootel is van de Commissie Off Road en kwam om met Reuver de contracten te tekenen.

Ad van Grootel wordt geïnterviewd door Laurence van de Klundert

In het gesprek met Van de Klundert vertelde Van Grootel dat de KNWU hier graag terugkomt omdat Stichting Wielercomité Huijbergen het goed doet en dat renners en publiek enthousiast zijn over het parcours en de organisatie. Het is ook een  uniek, zwaar maar mooi parcours, waar de wereldtop van zowel dames als heren aan de start komt.

De contracten werden door Van Grootel en Reuver getekend zodat het Wielercomité Huijbergen nu officieel de organisator is van het NK Veldrijden 2019.

Het parcours

Parcours verantwoordelijke in het Wielercomité is Jan Maas en hij gaf een toelichting op het parcours van het NK 2019.

Het parcours is toch weer anders dan bij voorgaande wedstrijden, waarbij duidelijk ook naar de deelnemers van vorige wedstrijden op het parcours is geluisterd

Jan Maas presenteerde het nieuwe parcours

Langs de Buurtweg komen de publiekstent en de VIP locatie en de pitsstraat komt in het weiland richting Weg naar Wouw. DeTiestenduin wordt een keer minder beklommen dan vorig jaar en de Nootjesberg een keer meer, waarbij de beklimming van vorig jaar nu een steile afdaling is. Ook de chickenrun in het bos, waar de deelnemers kunnen kiezen voor de moeilijke snelle route of de makkelijkere langere route, zal weer aanwezig zijn.

Het parcours voor het NK 2019

Hans de Waal

In het gesprek met Laurence van de Klundert vertelde De Waal dat de gemeente Woensdrecht trots is dat dit evenement in Huijbergen georganiseerd wordt. Ook roemde hij de inzet van de vele vrijwilligers waardoor de toegang gratis kan zijn en de sport daardoor erg toegankelijk wordt.

Ook over de zaterdag, de ‘breedtesport’ dag met nieuwelingen, 40+, 50+ en amateurs en sportklasse renners en rensters was hij erg enthousiast. Gevraagd naar zijn favorieten noemde De Waal de broers van der Poel bij de heren en Thalita de Jong bij de dames.

Thalita die ambassadrice is van het NK veldrijden 2019 was deze avond helaas verhinderd maar was trots dat ze ambassadrice is van het NK mocht zijn.

Wethouder sportzaken Hans de Waal in gesprek met de presentator

Ronde missen

De rondemissen bij het NK 2019 in Huijbergen, Eva, Anne en Valerie, waren deze avond niet aanwezig

Website

Voor het NK Veldrijden 2019 is ook een aparte website gemaakt en deze website werd nu gepresenteerd. Bram de Ridder, de ontwerper van de site vertelde dathij vooral een fris uiterlijk van de site wilde hebben.

De nieuwe website www.nkveldrijden2019.nl is vanaf nu op Internet te vinden en bevat alle informatie voor bezoekers van het NK en ook veel ander Cyclo Cross nieuws.

Bram de Ridder verteld over het maken van de website

De website is nu te bekijken

Na de presentatie van de website was er nog gelegenheid tot het stellen van vragen en een informeel samenzijn.

Reacties