Veel vraag naar Zwarte Piet in Noord-Brabant

Foto: PB

De verkoop van zwarte pietpakken is dit jaar flink aan het afnemen, met een berekende daling van ongeveer 30%.

Dit blijkt uit onderzoek van Feestkleding 365, waarbij is gekeken naar de verkooptrends van zwarte pietenpakken, Sinterklaaspakken, en Kerstmanpakken. De afname in populariteit van Zwarte Piet lijkt met name te komen vanuit de Randstad.

In andere provincies is er echter nog veel vraag naar het traditionele ‘zwarte’ pietkostuum. De vraag is het grootst in Groningen. Hier zoeken de meeste mensen naar een zwarte pietenpak in plaats van een pietenpak of roetveegpieten. Andere provincies waar de zwarte piet nog steeds het populairst is zijn Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Utrecht.

Verwachte daling van 30%

De online verkleedkledingwinkel ziet in de verkoop tot nu toe al een daling van 14,2% ten opzichte van het afgelopen jaar. Indien deze trend doorzet tot aan het einde van het jaar, dan wordt de algehele daling op dit moment geschat op 30%.

Een steeds groter wordende groep lijkt te kiezen voor de roetveegpiet of een ander alternatief op de klassieke Zwarte Piet. Daartegenover vindt er een constante afname plaats in de populariteit van zwarte pietkostuums, alsmede pakken van Sinterklaas zelf.

Kerstman wordt steeds populairder

Waar de vraag naar Sinterklaas-gerelateerde kleding keldert, lijkt een ander kinderfeest, kerstmis juist een stuk populairder te worden onder Nederlanders. De verkoop van Kerstmanpakken is ten opzichte van vorig jaar gestegen met 22,8%.

Ook kerstvrouwpakken zien dit jaar een opvallend harde groei in verkoop. Afgelopen jaar werden er namelijk dubbel zoveel kerstvrouwpakken verkocht; er werd een stijging van maar liefst 104% gemeten. Ook de hulpjes van de Kerstman liften mee op de stijgende populariteit van Kerstmis. De verkoop van kerstelf-kostuums is in het afgelopen jaar gestegen met 35,7%.

Kijk voor alle resultaten van het onderzoek, alsmede de onderzoeksverantwoording op https://www.feestkleding365.nl/zwartepiet-verkoop.

Reacties