Preventieve project ‘Voorkomen makkelijker dan afleren’ gelanceerd

Conny, Laura, Els en Mirjam
Foto: Jan

In ‘De Rotonde’ in Hoogerheide is zaterdagmiddag het Preventieve project ‘Voorkomen makkelijker dan afleren’ met informatie voor ouders van jonge kinderen van start gegaan

Voorkomen makkelijker dan afleren

‘Voorkomen makkelijker dan afleren’ is een project van logopediste Mirjam Geers-van der Poel, preventie-assistente Conny de Backer, tandarts Laura Pardo en kinderdiëtiste Els Modderman.

In hun werk zagen ze een toename van jonge kinderen met gaatjes, kinderen met moeite met drinken uit een beker, of eet en drinkproblemen en kinderen met over- en ondergewicht. Twee jaar geleden besloten ze daarom te beginnen met Voorkomen makkelijker dan afleren.

Het begon met Els en Conny, waarna ook Mirjam en Laura er bij betrokken werden en daarmee was het project van start gegaan. Voorkomen makkelijker dan afleren is een project om voorlichtingsvideo’s te maken voor ouders van kinderen in de leeftijd van 0 tot 2 jaar over eten, drinken, ontwikkeling en mondverzorging. Dit omdat de eerste 1000 dagen heel veel invloed hebben over de verdere ontwikkeling van een kind.

 

Website en video’s

Als snel kwamen ze tot de conclusie dat de ouderwetse methode van voorlichtingsavonden organiseren niet meer werkt in deze tijd. Jonge ouders zoeken op internet naar adviezen en communiceren op social media met andere jonge ouders. Om deze doelgroep te bereiken moest de voorlichting in hun belevingswereld gebracht worden.

De boodschap moest kort, vrij toegankelijk, duidelijk, niet belerend zijn en ook thuis te bekijken zijn en daarom werd besloten een website en een serie korte maar duidelijke youtube animatie video’s te maken.

Sponsors

De ideeën waren er maar toen moest het gerealiseerd worden. Daar was geld voor nodig dus werden er sponsors gezocht. Tandarts W.A. van Geest en Nutricia, van de baby- en kindervoeding waren bereid om de eerste drie afleveringen van Voorkomen makkelijker dan afleren te sponsoren en kon er begonnen worden.

En toen….

Op internet werden tientallen animatie video’s bekeken om uit te zoeken in welke vorm de video’s zouden moeten komen. Toen de stijl duidelijk was en de draaiboeken qua tekst klaar waren werden er een aantal videomakers benaderd om een offerte uit te brengen.

Uiteindelijk viel de keuze op Flatland in Rotterdam en volgde er een intensief half jaar van brainstorm sessies, vellen papier vol schetsen en gele memoblaadjes met ideeën en een boel overleg aan de keukentafel bij Mirjam.

Al doende werd één en ander steeds duidelijker en werden er nog zaken aan toegevoegd. Zo moest er ook aandacht komen voor de vaders, die tenslotte ook bij de opvoeding en verzorging betrokken zijn. Ook moest er een voice-over stem gekozen worden en bleek dat er ook ondertiteling bij de video’s moest komen voor gebruik in bijvoorbeeld wachtkamers.

De première

Zaterdagmiddag 1 december was het zover, de website www.voorkomenmakkelijkerdanafleren.nl is on-line waar de eerste drie video’s te bekijken zijn.
In de rotonde werden de eerste drie video’s getoond en werd er met een glaasje bubbels getoast op de première.

Wat verder….

De eerste drie video’s voor de leeftijdsgroepen 0 tot 3 maanden, 4 maanden en 6 maanden zijn klaar maar er liggen plannen voor video’s voor 8, 12, 18 en 24 maanden en over de zwangerschap.
Ideeën zijn er genoeg maar ook voor deze video’s is geld nodig dus wordt er nog gezocht naar sponsors voor deze serie. Wilt u meer weten over het sponsoren van dit project dan kunt u mailen naar [email protected].

Via onder andere vakbladen, vakorganisaties en instanties in de gezondheidszorg willen de initiatiefnemers het project nu promoten om te zorgen dat deze informatie voor alle jonge ouders in Nederland bereikbaar is.

De video’s

0 – 3 maanden

4 maanden

6 maanden

Link

https://www.voorkomenmakkelijkerdanafleren.nl/

Reacties