Brabant Water: Slim omgaan met water is het nieuwe normaal

Foto:

Slim omgaan met water is het nieuwe normaal, zegt Brabant Water. “Zuinig omgaan met onze natuurlijke bronnen is belangrijk. Voor het milieu, voor de natuur en voor de toekomst van drinkwater. Natuurlijk wilt u niet inleveren op comfort, maar wist u dat besparen en comfort best samen kunnen gaan? Wij laten u zien hoe”, zegt het drinkwaterbedrijf dat praktische tips geeft.

Veel tips kent u wel; wassen met een volle wasmachine, de kraan dicht tijdens het tanden poetsen en scheren zijn bekende water bespaartips. Maar kent u onderstaande tips ook al?

Bewust douchen

Dit is natuurlijk een alom bekende, maar elke minuut korter douchen heeft dan ook de grootste impact. Wist u dat elke minuut korter douchen 8 liter water scheelt?

Zo doucht u bewust:

  • Poets uw tanden bij de wastafel in plaats van onder de douche.
  • Zet de douche uit tijdens het inzepen en het haren wassen.
  • Stap samen met uw kind of partner onder de douche.
  • Gebruik een timer of douchecoach en limiteer een douchebeurt tot 5 minuten of korter.

Waterbesparend mondstuk

Check of uw kranen een waterbesparend mondstuk of inlegringetje hebben. Hiermee voorkomt u dat er onnodig veel water uit de kraan komt, zonder dat u het echt merkt. Water wordt namelijk met lucht vermengd. U bespaart hier gemakkelijk zo’n 3000 liter per jaar mee en dat voor slechts een paar euro. U schroeft het op bestaande kranen en koopt het in de bouwmarkt.

Waterzuinige apparatuur

Structureel water besparen doet u door te investeren in waterzuinige apparatuur. Wanneer u nieuwe kranen of apparaten aanschaft, is het slim hierop te selecteren. Een handig weetje: hoe lager de temperatuur van een wasprogramma, hoe lager het waterverbruik.

  • Koop een kraan met het KIWA keurmerk Laag Verbruik – deze zijn gegarandeerd zuinig met water;
  • Een energiezuinig warmwatertoestel;
  • Waterbesparend toilet, hiermee bespaart u tot zo’n 30.000 liter per jaar;
  • Zuinige wasmachine met eco-programma;
  • Zuinige vaatwasser met eco-programma;
  • Waterbesparende douchekop.

De meeste waterbesparing bereikt u door bewust gebruik van bijvoorbeeld de vaatwasser en wasmachine. Laad de vaatwasser vol en spoel de vaat niet eerst met de hand voor (wel etensresten afvegen).

Kweek sterke plantwortels

Deze tip bespaart u zelfs tijd in de zomer. Veel mensen geven de tuin in de zomer dagelijks water. Het is beter om dit bijvoorbeeld één keer per week te doen en dan een flinke hoeveelheid. Hierdoor ontwikkelen de planten langere wortels, zodat ze dieper in de bodem water vinden. In droge tijden hoeft u de planten dan minder water te geven.

Reacties