De drie B’s… Bach, Beethoven, Brahms

Archieffoto
Foto:

Op 30 september staat Jeroen de Groot in de Hofzaal van het Markiezenhof met ‘De drie B’s… Bach, Beethoven, Brahms’.

Jeroen de Groot

Als violist probeert Jeroen de Groot (geboren in Bergen op Zoom) zich steeds te vernieuwen in de stukken die hij speelt. Begeleid door een groot pianist richt hij zich nu op Bach, Beethoven en Brahms, drie titanen aan het muziekfirmament. In de ambiance van de Hofzaal in het Markiezenhof komt dit concert met meesterwerken volledig tot zijn recht en is het extra genieten van de drie B’s.

Drie titanen aan het muziekfirmament

Brahms en Beethoven borduurden verder op het muzikale fundament dat Bach voor hen had gemetseld. Zijn Toccata und Fuge vertoont alle kenmerken van een jeugdig bravourestuk. De stijlvariant is die van de ‘Stylus Phantasticus’, de vrije fantastische stijl. De oorspronkelijke versie die iedereen kent is die voor het orgel. De Groot heeft die orgelversie omgebouwd naar viool solo.

Vervolgens krijgt het publiek de 3e sonate van Johannes Brahms te horen. Melodieën vol levenslust en
sentiment worden voorzien van overrompelende harmonieën en ritmische finesse. Een meeslepend
meesterwerk, gevat in een perfecte architectuur en klassieke afmeting.

Het concert sluit af met de beroemde Kreutzer Sonate van Ludwig van Beethoven. In deze sublieme compositie van de vroege Romantiek wisselen passie, hartstocht en melancholie elkaar af. Beethoven, de grote meester van structuur en vorm, vergt uiterste virtuositeit van zowel de pianist als de violist. Zonder twijfel één der
indrukwekkendste muziekwerken ooit geschreven voor deze combinatie van instrumenten.

Jeroen de Groot: viool
Bart van de Roer of Brook Cuden: piano

Reacties