Burgemeester van Stabroek opent expositie in Ravenhof

De vier kunstenaars
Foto:

Zaterdagmiddag opende burgemeester Rik Frans van Stabroek de door Suzana Jovanovic georganiseerde expositie van vier kunstenaars.

Van 9 tot en met 13 oktober is in Kasteel Ravenhof de expositie te zien van Suzana Jovanovic en Liselotte van der Zwet, twee vrouwelijke finalistes van het televisie programma Project Rembrandt en de Belgische beeldhouwers Edgard Baert en Theo Reynaerts.

De afgelopen dagen is door de kunstenaars hard gewerkt om de expositie tiptop in orde te krijgen zodat vandaag de burgemeester van Stabroek de expositie kon openen in de expositieruimte van het kasteel, dat net over de grens in het Belgische Stabroek ligt.

De opening

Burgemeester Rik Frans van Stabroek opent de expositie in Kasteel Ravenhof

Bij de opening vertelde de burgemeester het een en ander over de geschiedenis van het kasteel, dat in de dertiende of veertiende eeuw als boerderij begon. Halverwege de zeventiende eeuw werd het pand met de grond eromheen eigendom van Balthazar Moretus. De adelijke familie Moretus had meerdere kastelen en woonde afwisselend op verschillende plaatsen. J.J. Moretus liet later de Gloriëtte bouwen. Volgens oude verhalen zou er een ondergrondse gang van het kasteel naar de Gloriëtte moeten lopen, maar niemand heeft die tot nu toe nog gevonden.

In 1907 werd de toenmalige burgemeester van Stabroek, graaf Moretus, de eigenaar van het kasteel en liet er de zijvleugels aan bouwen en gaf het kasteel de vorm die het nu heeft.
In 1951 werd het kasteel verkocht aan de paters Assumptionisten die er een school van maakten en er vakantiekampen (bosklassen in het Vlaams) voor kinderen organiseerden. Via via kwam het kasteel, met 3 hectare grond, uiteindelijk in 1978 in hadden van de gemeente Stabroek.

Maar ook de toekomst van het kasteel kwam aan bod. Momenteel is er dringend opknapwerk nodig aan de ramen en kozijnen van het kasteel, en wat nog erger is, er zijn boktorren gevonden in de balken van het kasteel. Een eerdere poging om dit ongedierte uit te roeien is niet gelukt dus nu moet minstens zeventig procent van de balken vervangen worden.

Door deze renovatie zal het kasteel waarschijnlijk twee tot tweeënhalf jaar in de steigers staan maar de burgemeester verzekerde dat er na de renovatie altijd weer plaats zal zijn voor exposities en voor de verenigingen die nu de ruimten in het kasteel gebruiken. Alleen de begane grond zal op een andere manier gebruikt gaan worden.

Maar voor nu, eindigde de burgemeester, gaan we genieten van de kunst. Het zijn stuk voor stuk knappe kunstenaars wiens werk hier hangt en staat.

De kunstenaars

Suzana Jovanovic uit Putte (NL)

Suzana is de initiatiefnemer en organisator van deze expositie. Voor Suzane is het zeker niet de eerste keer dat haar schilderijen in Kasteel Ravenhof hangen. Voor haar deelname aan de eerste editie van het televisie programma ‘Project Rembrandt’ had Suzana al meerdere keren geëxposeerd op de jaarlijkse groepstentoonstelling in Kasteel Ravenhof en er al een keer de publieksprijs gewonnen.

Suzana Jovanovic

Tegenwoordig exposeert Suzana regelmatig in het hele land. Haar werk heeft in het Rijksmuseum in Amsterdam gehangen en zelfs in een galerie in de Verenigde Staten van Amerika heeft zij geëxposeerd.
In haar woonplaats Putte geeft Suzana nu ook schilderles aan een enthousiaste groep leerlingen en probeert ze de passie, die zij voor de kunst heeft, op haar leerlingen over te brengen. Meer over Suzana en de schilderlessen is te vinden op haar Facebook pagina, op haar website.

Liselotte van der Zwet uit Nieuwkoop

Ook Liselotte is een finalist van ‘Project Rembrandt’, alleen in haar geval van de tweede editie. Liselotte is de enige van de vier kunstenaars die niet uit deze regio komt maar uit Nieuwkoop, waar ze ook haar atelier heeft.

Liselotte van der Zwet

Net als bij Suzana kwam ook haar artistieke carrière in een stroomversnelling nadat ook zij als finaliste Project Rembrandt verliet. Liselotte kreeg haar kunstopleiding aan de Junior Academie in Amsterdam
Het schilderen begon als een hobby maar Liselotte beschouwt het nu als haar tweede carrière. Haar repertoire beslaat voornamelijk mensen op alle mogelijke manieren, van portretten tot naakten, soms vrij en soms in opdracht.

Meer over Liselotte is te vinden op haar website en haar Facebook pagina.

Theo Reynaerts uit Brasschaat

Theo noemt zichzelf ‘recyclage kunstenaar’ en net als Suzana heeft ook Thea al diverse malen in het kasteel geëxposeerd en ook hij won een keer de publieksprijs. Zijn beeldje ‘Kapitein’, stond daarom een maand lang geëxposeerd in het Administratief Centrum van Stabroek.

Theo Reynaerts

Zijn beelden vertellen een verhaal voor iemand maar het werk waar hij op de foto bij zit is iets speciaals. Het heet ‘Corona, The Battle For Life’ en is gemaakt tijdens de eerste  golf van de corona pandemie. Op het beeldje zie je centraal het virus, covid-19. Er ligt een persoon die vecht om in leven te blijven. De soldaat links staat voor de mensen in de zorg, de soldaat rechts staat voor de artsen en verplegenden bij de intensieve zorg en de soldaat achter staat voor de virologen en andere specialisten. Theo heeft dit werk opgedragen aan alle mensen die hebben gevochten tegen het virus. Het beeldje wordt geschonken aan Algemeen Ziekenhuis Klina in Brasschaat.

Meer over Theo’s werk is te zien op zijn Facebook pagina.

Edgard Baert uit Kapelle (B)

Edgard heeft zijn schilder opleiding gehad aan het St-Michielscollege in Brasschaat. Na een aantal jaren schilderen begon hij ook te experimenteren met andere kunstvormen en begon met beelden maken van diverse materialen zoals hout, steen of metaal.

Edgard Baert

Ook Edgard is geen vreemde in Kasteel Ravenhof.  Als bestuurslid van Internationaal Kunstinitiatief Moretus, heette hij de bezoekers van de jaarlijkse groepstentoonstelling in het kasteel al meerdere malen welkom.

Meer over Edgard en zijn werk is te vinden op zijn website www.art-baert-edgard.be en op zijn Facebook pagina.

De expositie

Na de officiële opening konden de bezoekers onder het genot van een hapje en een drankje de kunstwerken op de expositie gaan bewonderen en met de kunstenaars praten over hun werk.

Ondertussen zorgden de vier msici vande  band  “Suspiro del sur” uit Brasschaat voor gezellige muziek in Zuid Amerikaanse sferen. De band bestaat uit Zanger (Richard D’Heer), twee gitaristen (Kris Doms en Eddy Stuyck) en basgitarist (Hans Van Hecke).

Suspiro del sur

Het was gezellig druk en het publiek was vol lof over de geëxposeerde kunstwerken en genoot van de muziek.

Een paar van de kunstwerken

Er was heel wat belangstelling voor de expositie

Grote schilderijen met een doorkijkje naar een paar beeldhouwwerken

….en op Zuid Amerikaanse muziek kan je heerlijk dansen

Schilderijen van Liselotte van der Zwet

‘The Kiss’, van Edgard Baert

‘The Goddess of Day and Night’  door Suzana Jovanovic

‘Corona, The Battle For Life’ door Theo Reynaerts

Praktische informatie

Data: van 9 oktober tot en met woensdag 13 oktober
Locatie: Kasteel Ravenhof, Oud Broek in Putte-Stabroek
Openingstijden:
– Zaterdag: van 12:30 tot 20:00 uur
– Zondag tot en met dinsdag: van 12:00 tot 17:00 uur
– Woensdag: van 11:00 tot 13:00 uur
Toegang: gratis

Hou er zondag rekening mee dat u een stukje moet omrijden in verband met de Putse kermis die die dag in Putte en Stabroek gehouden wordt.

Reacties