Projecties zorgen voor minder angst bij kinderen in het Bravis ziekenhuis

Projecties zorgen voor minder angst
Foto:

Met één druk op de knop een ziekenhuisruimte omtoveren tot een aquarium, de Efteling of een dierentuin.

Qwiek.up

Dat is in het Bravis ziekenhuis tegenwoordig mogelijk met behulp van de Qwiek.up. De Qwiek.up is een verrijdbare projector die beelden projecteert op het plafond of de muur en daarbij bijpassende geluidseffecten laat horen. Dat zorgt voor een positieve sfeer, ontspanning én vooral afleiding. “Kinderen zijn verwonderd en vergeten even dat ze in het ziekenhuis zijn.” aldus Ineke Blaauwhoed, Medisch Pedagogisch Zorgverlener van de afdeling Kind en Jeugd. De Qwiek.ups zijn geschonken door stichting Tinkerbel.

Kkinderbehandelingen

Het Bravis ziekenhuis heeft momenteel vier Qwiek.ups. Deze worden in Bergen op Zoom, de locatie waar de meeste kinderbehandelingen plaatsvinden, gebruikt op de Spoedeisende Hulp (SEH), afdeling Kind & Jeugd, de dagopname voor kinderen en op de OK (bij aanvang van de narcose en op de recovery). Maar ook andere afdelingen kunnen volgens Ineke gebruik maken van de apparaten.

“De mobiliteit van het apparaat is zo fijn. Als we zien dat een kind angstig is en behandeld moet worden op een afdeling waar geen Qwiek.up beschikbaar is, dan nemen we het apparaat gewoon mee”. Het apparaat wordt ook gebruikt ter ontspanning. Bijvoorbeeld bij opgenomen kinderen die vanwege een psychische klacht of beperking erg onrustig zijn.

Positieve ervaring

Op de Spoedeisende Hulp zijn ze erg blij met de komst van de Qwiek.up. “Tot nu toe hebben we hem vrijwel iedere dag gebruikt”, vertelt SEH-verpleegkundige Nikki Huybregts enthousiast. “Voorheen gebruikten we een Ipad en daarvoor zelfs een DVD om kinderen te kalmeren, maar dat is bij kinderen ondertussen wel bekend en de beelden zijn vaak klein. De Qwiek.up is voor kinderen nieuw en de beelden zijn zo groot dat ze meteen verwonderd zijn, waardoor we in een aantal gevallen zelfs minder medicatie (een roesje) hoefden te geven.

Brede doelgroep

De Qwiek.up wordt ingezet bij een brede doelgroep, van dreumesen tot pubers. En zelfs ouderen kunnen ervan genieten als er op dat moment geen kinderen zijn om hem voor in te zetten. “Laatst moesten we op de SEH een verwarde oudere vrouw behandelen. Ze was erg angstig, maar door de projecties en geluiden van de Qwiek.up kwam ze tot rust.

Dat is natuurlijk fantastisch”, vertelt Marcel Elich, teamleider. “Het apparaat heeft ook een positieve invloed op de ouders”, vult Ineke aan. “Waar ze eerst denken ‘Gaat het wel goed en wat gaat er gebeuren?’ zijn ze, net als hun kind, al snel gefocust op de beelden en geluiden die ze om zich heen zien en horen.”

Schenking

De Qwiek.ups zijn geschonken door stichting Tinkerbel. Stichting Tinkerbel maakt zich sterk om de ernstig zieke kinderen in de leeftijd van 3 tot 18 jaar in de regio West Noord Brabant en Zeeland een hart onder de riem te steken.

Reacties