Gedeeld kunstwerk bij hoofdingangen Bravis ziekenhuis.

Foto: Jan Krijtenburg

Bij de hoofdingang van het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom is het gedenkkunstwerk ‘Wat Blijft’ van Karin Colen onthuld.

Ook in Roosendaal

Ook bij de vestiging in Roosendaal is een gedeelte van dit gedenkkunstwerk geplaatst. De kunstenares liet zich voor haar ontwerp inspireren door paardenbloemzaden, die symbool staan voor rouw, emotionele weerbaarheid en kracht. De aanschaf van het kunstwerk was mogelijk dankzij de Stichting Vrienden van Bravis ziekenhuis.

Een plaats om te herdenken

De voorzitter van de kunstcommisie, Petra Verdult heette  alle aanwezige welkom. waarna Bianka Mennema, voorzitter van de Raad van Bestuur wat vertelde over de bedoeling van het kunstwerk. “Met dit gedenkkunstwerk wil Bravis nabestaanden en medewerkers een plaats geven om te herdenken. We waren direct onder de indruk van het ontwerp van Karin Colen en de symboliek die schuilgaat achter haar concept. De paardenbloemzaden stralen daadwerkelijk weerbaarheid uit.”

Petra Verdult en Bianka Mennema

Het kunstwerk

Hein Wouters van de Stichting Vrienden van Bravis ziekenhuis vertelde over de totstandkoming van het kunstwerk.

Om tot een gedenkkunstwerk te komen, schreef Bravis vorig jaar een ontwerpwedstrijd uit. Een selectiecommissie, medewerkers, patiënten, bezoekers en volgers op sociale media kozen met grote meerderheid voor het ontwerp van Karin Colen uit Den Dungen.

Hein Wouters en Karin Colen

Tussen de metershoge paardenbloemzaden ligt in Bergen op Zoom een gladde steen met daarop de titel ‘Wat blijft’. In de avond verlichten grondspots subtiel de zaden.

De steen met de tekst ‘Wat blijft’

De ontwerper van het kunstwerk, kunstenaar, Karin Colen, gaf aansluitend een presentatie over het ontwerp en de uitvoeing van het kunstwerk.

Het ontwerp van het kunstwerk met alle zeven de paardenbloemzaden

De beleving

Het kunstwerk is een plaats om te herdenken en daarom was het heel mooi dat mevrouw Corrie Nieuwburg, wiens man aan corona was overleden in het ziekenhuis, kwam vertellen dat ze blij was toen haar gevraagd werd wat over haar beleving van het kunstwerk te vertellen.

Als kind vond zij paardebloemzaden al mooi en als je ze wegblaasde mocht je een wens doen. Bij de grote paardebloemzaden van het kunstwerk is haar wens “ik hoop dat ik je later terug zal zien”.

De onthulling

Nadat het hele gezelschap naar buiten was gegaan en zich bij het kunstwerk had opgesteld vertelde geestelijk verzorger van het ziekenhuis, Freijkje van Gennip dat het ziekenhuis een plek is van nieuw leven en een plek waar leven verlengt wordt, maar ook dat er grenzen zijn aan wat er genezen kan worden. Soms moet je het leven uit handen geven.

Geestelijk verzorger, Freijkje van Gennip

Het monument is een plek om de patienten en collega’s die overleden zijn te gedenken en om rust te vinden.

Nadat kinderarts Nathalie van Werkhoven het gedicht van Greet Brokerhof voorgelezen had werd het kunstwerk door drie medewerkers van het ziekenhuis, Chantal Bogers, Ingrid vd Weegen en Johan Heddema, ‘onthuld’ door het weghalen van een afdekking op de lampen die het kunstwerk verlichten.

De lamp kan nu het kunstwerk verlichten

Samen

De delen van het kunstwerk staan nu bij de beide hoofdingangen van het Bravis ziekenuius, in Bergen op Zoom en in Roosendaal maar over enkele jaren, als het nieuwe Bravis ziekenuis in Roossendaal klaar is, zullen beide delen bij het nieuwe Bravis ziekenhuis worden samengebracht op hun definitieve plek.

De drie paardenbloemzaden en de steen bij Bravis bergen op Zoom

 

Cookieinstellingen