Enkele Reis Woensdrecht: Muzikale Ghaith te gast bij De Volharding in Putte

In het eerste deel van de vijfdelige documentaire-serie Enkele Reis Woensdrecht geeft muzikant Max Roozeboom een rondleiding aan Ghaith (Gijs) Allawi Al Hussein. De statushouder uit Syrië nam voor de gelegenheid zijn eigen instrument mee naar fanfare De Volharding in Putte.

Eerder dit jaar werd het bezoek vanuit meerdere standpunten vastgelegd in het kader van een inburgeringsinitiatief. Roozeboom liet zien hoe het er aan toe gaat bij een Nederlandse muziekvereniging. Bovendien liet hij Gijs en zijn vader de voorspeelmiddag bijwonen.

Inburgering

Het plan voor deze vijfdelige documentaireserie ontstond eind 2016. De gemeente Woensdrecht riep toen inwoners op om met ideeën te komen om de inburgering van statushouders te bevorderen en was bereid om daar ook in bij te dragen.

Initiatief

Journalist en mediamaker Vincent Krijtenburg kwam met het idee om een documentaireserie te maken waarbij in elke aflevering een statushouder (een vluchteling met een verblijfsvergunning) een rondleiding krijgt van een inwoner van Woensdrecht op een typisch Woensdrechtse locatie. De gemeente gaf een financiële bijdrage, de initiatiefnemer en alle andere betrokkenen investeerden hun uren.

Première

Eind november was de première in mfc De Kloek in Huijbergen. Ruim veertig mensen zagen daar de vijf afleveringen voor het eerst. Vanaf december komen de afleveringen op Regioactueel.nl en wekelijks op Woensdrecht.nieuws.nl. De serie wordt vanaf 21 december wekelijks uitgezonden op ZuidwestTV.

Reacties