Bravis krijgt er twee operatiekamers bij

Foto: Bravis

Zaterdag krijgt het Bravis ziekenhuis in Roosendaal twee operatiekamers die overgenomen zijn van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.

Transport OK’s is een operatie op zich

Het Bravis ziekenhuis heeft twee operatiekamers overgenomen van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. De operatiekamers zijn volgens een modern industrieel bouwconcept gerealiseerd en daardoor in grote delen verplaatsbaar.

Zij arriveren zaterdag 16 juni in Roosendaal. In de middaguren worden de delen op hun nieuwe bestemming getakeld, aan de achterzijde van het ziekenhuis. Het transport is een operatie op zich, waarvoor diverse voorbereidingen zijn getroffen.

Het Groene Hart Ziekenhuis heeft door de nieuwbouw de hightech operatiekamers niet langer nodig. Zij verkeren echter nog in perfecte staat. Daarom heeft het Bravis ziekenhuis de operatiekamers integraal overgenomen.

Zij gaan gebruikt worden door het Pijncentrum en Oogheelkunde. De overname levert zowel uit het oogpunt van duurzaamheid als financieel voordelen op. Een win-winsituatie voor beide ziekenhuizen en de samenleving.

Omvangrijke operatie

Het demonteren, transporteren en opbouwen van de operatiekamers is een omvangrijke operatie. Een van de grootste hijskranen van Europa wordt ingezet om zaterdag 16 juni de bouwdelen over het dak van het Groene Hart Ziekenhuis te takelen. Deze kraan wordt al vanaf 11 juni in Gouda opgebouwd.

In Roosendaal verzorgt een 700 tons kraan de takelwerkzaamheden, waarbij zelfs bouwdelen de laatste meters op transportrollen naar hun definitieve plaats worden gereden.

Bijzonder transport

Zaterdag 16 juni gaan de units met vijf vrachtwagencombinaties op bijzonder transport naar Roosendaal. Op de Burgemeester Freijterslaan, Hulsdonksestraat, Boerhaavelaan, Heerma van Vossstraat en Sportstraat worden tijdelijk verkeersborden, paaltjes en andere obstakels verwijderd om voldoende ruimte te creëren voor de vrachtwagens met oplegger.

In de Heerma van Vossstraat geldt op 16 juni een parkeerverbod. Na 12.00 uur wordt de eerste van de vijf delen verwacht en op zijn plaats getakeld. Bij slechte weersomstandigheden gaat het transport niet door. Daarover valt vrijdag 15 juni om 12.00 uur de definitieve beslissing.

Operaties

De operatiekamers worden onderdeel van het nieuwe Oogheelkundig centrum en het Pijncentrum van het ziekenhuis. Beide centra krijgen een nieuw onderkomen dat eind dit jaar klaar is. In de units worden operaties uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of met een licht roesje.

Oogheelkunde gebruikt de kamers voor onder andere staaroperaties. Daarbij wordt een troebele ooglens vervangen door een kunststof lens. Het Pijncentrum plaatst in de OK’s onder andere neurostimulatoren. Dat zijn kleine batterijen met twee draadjes die onder de huid worden geïmplanteerd. Met kleine stroomstootjes zorgt het apparaatje ervoor dat de pijn die de patiënt heeft wordt onderdrukt.

Reacties