Veel Brabanders actief bij de Zwarte Cross (Video)

Een wolk met stof steeg het afgelopen weekend uit boven het Gelderse Lichtenvoorde. Hier vond de 22ste editie van de Zwarte Cross plaats.

Wij waren er zaterdag bij en maakten dit sfeerverslag.

Dat het festival geen stoffig imago heeft, bleek wel uit het feit dat de kaarten in een mum van tijd allemaal verkocht waren. 220.000 mensen bezochten het evenement. De Zwarte Cross is een bizarre mix van muziek, theater, motorcross, stunts en humor. Ieder jaar heeft de Zwarte Cross een motto, dit jaar was dat Leven vóór de Dood.

Kurkdroog

De brommers en bizarre bouwwerken die over het parkoers reden én het kurkdroge festivalterrein zorgden voor een constante mist van zand in de lucht. De bezoekers zullen een paar dagen na het festival nog steeds zand in hun zakdoek tegenkomen.

Muziek

Op 33 verschillende podia kwamen ruim 250 bands en 1.000 theaterartiesten in actie. Op zaterdag stonden ondermeer Will and the People en Kaiser Chiefs op de planken voor verpletterende liveshows. Op de verschillende themaweides waren stijlen als regae, hiphop en dance vertegenwoordigd. De hiphop-weide (The Noaberhood) was er dit jaar voor de eerste keer.

Regio

Onder de deelnemers waren er ook tientallen uit West-Brabant en Zeeland. Er reden onder meer teams uit Etten-Leur, Dongen, Moerstraten, Zundert en Halsteren mee. De Zwarte Cross is het grootste festival van Nederland met 220.000 betaalde bezoekers.

Legendarisch

“Deze 22ste editie van de Zwarte Cross gaat de boeken in als onvergetelijk, legendarisch en gewoon onmundig prachtig!”, aldus een zichtbaar ontroerde Zwarte Cross festivaldirectrice Tante Rikie. “Ik kan nauwelijks de woorden vinden om deze editie te beschrijven.”

Reacties