GGD West-Brabant vaccineert 35.000 jongeren tegen meningokokken

Dit voorjaar worden in heel Nederland 860.000 jongeren ingeënt tegen de meningokokkenziekte. Ruim 35.000 daarvan wonen in de regio West-Brabant.

De GGD is druk bezig met de voorbereidingen van deze grote klus. In april en juni worden alle West-Brabantse jongeren tussen 14 en 18 jaar ingeënt.

Een van de grootste inentingscampagnes

Voor de GGD West-Brabant wordt het een van de grootste inentingscampagnes in de afgelopen decennia: die tegen de meningokokkenziekte. Nadat vorig jaar al ca. 4500 jongeren van 14 jaar (geboren tussen april 2004 en december 2004) werden gevaccineerd, zijn dit jaar alle andere jongeren geboren tussen januari 2001 en december 2005 aan de beurt om een inenting te halen. Daarnaast vaccineert de GGD West-Brabant in april ook nog ongeveer 3.700 meisjes voor de ‘reguliere’ HPV vaccinatie.

Volop bezig

“We zijn volop bezig met de voorbereidingen”, laat directeur publieke gezondheid Annemieke van der Zijden van GGD West-Brabant weten. “Grootschalige inentingscampagnes zijn ons natuurlijk niet onbekend, maar het gaat nu wel om véél meer mensen.”

De schouders eronder

“Doordat alle GGD-medewerkers de schouders eronder zetten, gaat de GGD deze grote klus klaren. Samen met collega-organisaties en studenten gaan ze de uitdaging aan om alle West-Brabantse jongeren te beschermen tegen vier typen van de meningokokkenbacterie.

Veel collega’s vinden het leuk om dit erbij te doen”, aldus Van der Zijden. Behalve voor de inenting zelf, zijn ook extra mensen nodig voor het klaarmaken van de injecties, coördinatie van een sessie, ontvangst en administratie en het beantwoorden van vragen in het callcenter.

7 locaties, 26 vaccinatiesessies

De vaccinatiecampagne vindt plaats tussen 8 tot en met 18 april en 11 tot en met 21 juni. De inentingen vinden plaats op 7 locaties in de regio. In West-Brabant worden in totaal 26 vaccinatiesessies georganiseerd, alle van 16.00 tot 20.30 uur. De jongeren ontvangen eind maart en eind mei de uitnodiging voor de inenting.

Meer informatie over de vaccinatiecampagne tegen meningokokken ACWY leest u op onze pagina over Meningokokken ACWY of de campagnewebsite van het RIVM www.deelditnietmetjevrienden.nl.

Reacties