Observatietoren bij Stayokay in gebruik genomen

De observatietoren bij Stayokay is donderdagmiddag officieel in gebruik genomen. Deze opening ging gepaard met een heuse roofvogelshow.

De observatietoren is gebouwd bij het hoofdgebouw met Natuurpodium aan de Boslustweg 1 in Bergen op Zoom. Het vormt een in het oog springende toevoeging aan dit gebouw. Een toren die naar verwachting een positieve uitwerking zal hebben op het aantal bezoekers aan Stayokay en Natuurpodium.

Vogels spotten
De 18 meter hoge observatietoren kent een tweeledig doel. De toren biedt een goede mogelijkheid om hoog in de bomen vogels te spotten. De toren kent drie plateau’s van waaruit de natuur kan worden geobserveerd en die een stahoogte hebben van respectievelijk 8, 12 en 16 m. Daarnaast biedt de toren een uitzicht op het groen ingerichte dak van het hoofdgebouw. De observatietoren is voor alle bezoekers gratis toegankelijk.

Landschappen van Allure
Met de toren en het observatiedak wordt het benutten van de toeristische waarde van Landschap van Allure de Brabantse Wal verder geoptimaliseerd. De realisatie van de observatietoren draagt bij aan de verdere ontwikkeling van de recreatieve poort Lievensberg. Het verhoogt de natuurbeleving en levert een bijdrage aan de doelstellingen van het Natuurpodium. De provincie Noord-Brabant heeft voor de toren en het groene dak van het hoofdgebouw subsidie verleend op grond van de Subsidieregeling landschappen van allure Noord-Brabant.

Samenwerking
Het plan voor de toren is tot stand gekomen in een nauwe samenwerking tussen gemeente Bergen op Zoom, Stichting NJHC Beheer en Stayokay. Het gereedkomen van de toren vormt een bekroning van die samenwerking. Het plan is in opdracht van Stichting NJHC Beheer ontworpen door Architectenbureau Personal Architecture uit Rotterdam. Zij ontwierpen eerder het hoofdgebouw van Stayokay met Natuurpodium.

Onder de genodigden waren onder meer architect Maarten Polkamp, wethouder Patrick van der Velden en Stayokay-manager Peter de Beer.

Natuurpodium
Het Natuurpodium wil het duurzaam denken en handelen op de Brabantse Wal bevorderen. Inmiddels hebben diverse bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen zich aan het Natuurpodium verbonden als partner. Niet alleen door middelen beschikbaar te stellen maar ook door het samen ontwikkelen van educatieve programma’s.
Met het onderwijsprogramma heeft het Natuurpodium in de eerste 3,5 jaar al meer dan 15.000 leerlingen bereikt. In het bezoekerscentrum komen vrijwel dagelijks bezoekers een kijkje nemen. Doordat het bezoekerscentrum, Stayokay en Klimbos bij elkaar zitten, komen hier veel verschillende mensen die van de natuur genieten. De toren geeft de bezoekers een nieuw perspectief op het bos. Ook in het onderwijsprogramma kan hier goed gebruik van gemaakt worden.

 

Cookieinstellingen