Politie controleert gebruik smartphone vanuit touringcar

De politie-eenheden Zeeland-West Brabant en Oost-Brabant controleren van april tot september extra op afleiding tijdens het rijden. Dat doen zij in navolging van andere politie-eenheden op een bijzondere maar effectieve manier; vanuit een touringcar.

“In een touringcar zit je hoog. Daardoor kunnen we goed in auto’s kijken en bovendien ook vrachtwagenchauffeurs controleren”, aldus de politie. De bus wordt gevolgd door agenten in onopvallende auto’s en – motoren. Als de waarnemers vanuit de bus een (vrachtwagen)chauffeur met een smartphone bezig zien achter het stuur, geven deze dit door en de overtreder wordt dan staande gehouden en bekeurd.

Bewustwording
Deze manier van controleren is in andere delen van ons land al erg effectief, maar ook zeker noodzakelijk gebleken volgens de politie. Het leverde honderden overtreders op. Naast een bekeuring krijgt de bestuurder ook uitleg over het gevaar dat het gebruik van de smartphone achter het stuur met zich meebrengt. “Het gebruik van een mobiele telefoon heeft een negatieve invloed op het rijgedrag en ook zeker op de reactiesnelheid.”

Touringcar

De touringcar rijdt verspreid over de controleweken door heel Zeeland en Brabant. Uiteraard wordt tijdens deze controles ook opgetreden tegen andere geconstateerde verkeersovertredingen.

Reacties