Bijzondere vondst van meer dan 600 jaar oud

Foto:

Natuurgids Leo den Heijer vond op vrijdag 27 december een bijzonder stenen potje, een graapje, uit circa 1350 in het slik bij Rilland.

Het was op één van zijn regelmatige monitorwandelingen over de slikken van Rilland. Den Heijer begon zijn wandeling als een gewone monitorwandeling met mooi weer en niet veel wind op de Westerscheldedijk.

Na een inspectie van de Westketel liep Den Heijer via de Kleidijk en Oude Dijkweg naar de noordoostkant waar hij een rozet vond van een Vuurstolp.

Verderop zijn de resten van een vuurtorenwachtershuis en andere muurresten nog zichtbaar.

Toen zag Den Heijer een scherf met een oortje liggen in het slik. Voorzichtig haalde hij de grond eromheen weg ……. en het bleek meer dan een scherf te zijn.

Voorzichtig groef hij het uit, tilde het op en maakte het leeg. Het was een ‘graapje’, een kookpotje uit de periode van 1350 tot 1400 dus minstens 600 jaar oud !

Nadat Archeologische Werkgemeenschap Nederland en de archeoloog van Goes en omstreken op de hoogte waren gebracht van de fondst, werd het potje voorzichtig in een handdoek gewikkeld om mee te nemen.

Bij nadere inspectie thuis bleken er barstjes in het potje te zitten, waarschijnlijk de reden dat het honderden jaren geleden weggegooid was. Een geluk voor nu, zodat Den Heijer deze mooie vondst kon doen.

Foto’s en informatie: Leo den Heijer

Reacties