Steekproef Bravis ziekenhuis: Eén medewerker heeft Coronavirus

Foto: Jan Krijtenburg

Het Bravis ziekenhuis heeft afgelopen weekend meegewerkt aan de steekproef die het RIVM in zes ziekenhuizen in Brabant heeft uitgezet. 195 medewerkers uit de zorg- en niet-zorgafdelingen zijn daarbij gescreend op het Coronavirus. Inmiddels zijn de testuitslagen bekend: één medewerker is positief getest. Zij zit thuis in isolatie.

“We hebben betreffende medewerker meteen over de uitslag geïnformeerd. Zij zit thuis in isolatie,” vertelt bestuurder Bianka Mennema. “Voor de betreffende afdeling hebben we afgesproken dat directe collega’s met verkoudheidsklachten laagdrempelig worden getest. In afwachting van de testresultaten gaan deze medewerkers naar huis.”

Lage verspreiding in omgeving Bravis
In de omgeving van het Bravis ziekenhuis is de mate van verspreiding van het Coronavirus momenteel laag. Dat is ook de conclusie uit gegevens van de GGD en de door het RIVM uitgevoerde recente steekproef. Het RIVM heeft de steekproef in Brabant uitgevoerd omdat van de patiënten waarvan geen bron bekend is of waarvan die nog onderzocht wordt, het merendeel uit Brabant komt of een link heeft met deze provincie.

Afstemming
“Er zijn tot op heden geen patiënten of andere medewerkers positief getest voor het Coronavirus,” benadrukt Mennema. “Ook hebben wij geen capaciteitsproblemen op het gebied van materialen of personeel. Er is op dit moment dan ook geen reden om onze bestaande afspraken of onze werkzaamheden aan te passen. Vanuit het Outbreak Management Team houden we continu de vinger aan de pols. Er vindt voortdurend afstemming plaats met de regio en de RIVM.”

Bravis handhaaft bestaande afspraken
Buiten de aangepaste procedure voor de afdeling van de positief geteste medewerker handhaaft het Bravis ziekenhuis de bestaande afspraken.

Dat betekent dat medewerkers die voldoen aan de landelijke casusdefinitie voor zorgmedewerkers van de RIVM, zich telefonisch melden bij hun leidinggevende, getest worden op het Coronavirus en in afwachting van de test thuis blijven. Ook blijven de afspraken met betrekking tot het groeten zonder aanraking van kracht en houdt iedereen zich strikt aan de richtlijnen voor handhygiëne.

Voor onze patiënten geldt dat als zij niet voldoen aan de landelijke casusdefinitie van de RIVM, de afspraken, opnames en behandelingen gewoon doorgaan. Er zijn geen aanvullende afspraken gemaakt voor bezoekers en begeleiders. Wel vragen we bezoekers en begeleiders bij verkoudheidsklachten, niet naar het ziekenhuis te komen. Dat is ook de reden dat alle op voorhand alle informatiebijeenkomsten voor patiënten uit voorzorg afgezegd worden. Mensen die zich hiervoor aangemeld hebben, ontvangen daarover bericht.

Verwijzing naar de website van Bravis
“Door de huidige berichtgeving over de situatie in Noord-Brabant bellen veel patiënten naar onze poliklinieken en Patiënten Service Bureaus wat te doen bij milde klachten,” vervolgt Mennema. “Wij verwijzen hen naar de website van het Bravis ziekenhuis, waar alle actuele vragen en antwoorden worden bijgehouden. Onze medewerkers worden geïnformeerd via intranet en hun direct leidinggevende.

Reacties