Omdat de mensen hier vriendelijk zijn…..

Foto: Jan Krijtenburg

Zaterdag werd er in de omgeving van Hoogerheide, en een stukje Zeeland in, door Motorcursussen.nl een all-road motor trainingen gehouden.

Start in Hoogerheide

Gewoonlijk start de training met een kop koffie en een stukje theorie bij restaurant Boove & Beneeje maar door de corona regels was dat nu nog niet mogelijk. Wel werd verzameld op het parkeerterrein vóór het restaurant.

Cursusleider Stephan heeft jaren ervaring in het geven van trainingen. Hij was jaren lang motordocent bij de Politieacademie en is sinds 2009 samen met zijn partner Nikki, ook een ervaren motorrijdster, het bedrijf Motorcursussen.nl begonnen. Deze zaterdag gaf hij, samen met collega instructeur Xander, de all-road training aan zes rijders met hun zware BMW, Suzuki, Honda en Triumph all-road motorfietsen.

Verzamelen bij restaurant Boove & Beneeje

Op de vraag aan cursusleider Stephan waarom de cursus in de omgeving van Hoogerheide werd gegeven was zijn antwoord heel duidelijk “Hier zijn de mensen nog vriendelijk en kunnen we rustig genieten van het rijden op paden door de natuur zonder kwaaie opmerkingen”. Hij benadrukte wel dat er alleen op wegen en paden gereden wordt waar dat ook toegestaan is en maakte heel duidelijk dat all-road rijders geen wildcrossers zijn.

Serieuze all-road rijders houden zich aan ‘code groen’. Wandelaars en fietsers rustig passeren, geen overbodige herrie maken en bijvoorbeeld bij ruiters heel rustig rijden, of even aan de kant gaan en de motor uitzetten om de paarden niet te laten schrikken. Zo kunnen wandelaars, fietser, ruiters en motorrijders allemaal van de natuur genieten.

Deze keer waren er zes deelnemers aan de training, afkomstig uit het hele land. De redenen om mee te doen aan deze training zijn divers. Jos en zijn collega Maarten vinden het bijvoorbeeld een goede voorbereiding voor een tocht naar de Noordkaap, Gert-Jan heeft zijn motorrijbewijs en zijn Triumph Tiger pas anderhalf jaar en wil elk jaar een motor training doen om snel veel te leren over zijn motor en weer een andere deelnemer wilde weer een all-road tocht door Andorra maken.

Nadat alle cursisten gearriveerd waren, vertrok de hele groep naar het Esso benzinestation, net buiten Hoogerheide (de vroegere Texaco) waar, onder het genot van een bekertje koffie, in de schaduw van het benzinestation het theoretisch gedeelte van de cursus doorgenomen werd.

Bij het Esso benzinestation

Theorie

Stephan legde uit dat het belangrijk is om ontspannen te rijden. Het moet leuk zijn en niemand is verplicht om dingen te doen die hij niet aandurft. Zaken als rijden over gravel of zand, remmen met en zonder ABS, veiligheid, banden en aanpassingen aan de motor voor optimaal rijden in verschillende omstandigheden werden besproken.

Qua veiligheid wordt afgeraden om alleen een all-road tocht te gaan maken. Bij all-road rijden is een keertje vallen niet ongewoon en dan is het toch fijn als er bijvoorbeeld iemand bij is die op zijn minst even kan helpen de motor weer overeind te zetten. Ook de juiste beschermende motorkleding is belangrijk.

Ook zaken als lange en korte reizen met de motor kwamen aan bod. Wat neem je voor gereedschap mee en waar moet je bij de voorbereiding aan denken. Door zijn ervaring met een motorreis van Nederland naar Kaapstad van 2014/2015, kan Stephan hier wel het nodige over vertellen

De praktijk

Nu iedereen theoretisch wist hoe het moest, was het tijd voor de praktijk en vertrok de groep vanaf het benzinestation richting Kreekraksluizen. Vlak bij de Kreekraksluizen is een groot parkeerterrein met gravel. Een prachtige plek om met een all-roadmotor oefeningen te doen.

Een groot parkeerterrein met gravel om te oefenen

Stephan, de instructeur reed een aantal rondjes over het terrein, waarbij hij allerlei houdingen op de motor aannam, zoals met een hand in de lucht, een been in de lucht, geknield op het zadel en andere, steeds lastiger houdingen. Allemaal om het gevoel te krijgen voor de motor. De cursisten konden tegelijkertijd dezelfde oefeningen nadoen, wat de meeste prima lukte.

Nadoen van Stephan doet……

Na de nodige rondjes op de parkeerplaats verzamelde iedereen zich weer rond Stephan, die uitlegde en voordeed hoe er slalom gereden moest worden langs de op de toegangsweg uitgezette pilonnen, eerst op de minder handige en daarna op de goede manier. Nu ze gezien hadden hoe het wel en niet moest, mochten alle cursisten de slalom een paar keer rijden.

Slalom langs de pilonnen

Als laatste oefening op het gravel kwam het langzaam manoeuvreren, waarbij de rijder recht achter zijn stuur moet blijven zitten. Hiervoor moesten de cursisten elke een plek opzoeken waar ze konden oefenen terwijl de instructeurs rondliepen om iedereen te helpen.

De motor een keertje bij een lastige manoeuvre op zijn kant leggen hoort er bij en ‘telt niet’ als vallen bij all-road rijden. Het is dus het helemaal niet erg als je bij dit soort manoeuvres een keer omvalt, en dat overkwam ook één van de deelnemers, maar zoals verwacht zonder problemen.

Even weer met de goede kant naar boven zetten

Na de training op de parkeerplaats bij de Kreekraksluizen ging het vanuit Zeeland weer Brabant in. Via de Langeweg en de Grindweg reed de groep de polder in waar over een stuk onverharde weg naar de Oude Dijk gereden werd. Ter hoogte van de Calfvenseweg werden langs de Oude Dijk nog wat spannende helling oefeningen gedaan.

De ‘hellingproef’, achteruit de helling af !

Ondertussen was het tijd voor een lunchpauze en, via een zo veel mogelijk onverharde route, werd naar een rustig plekje in het bos gereden waar de klaargemaakte broodjes gegeten konden worden. Onder normale omstandigheden wordt er in een restaurant geluncht maar nu de restaurants nog gesloten zijn was een picknick een prima werkbaar alternatief.

Na de lunch werd er met de hele groep nog een mooie route, natuurlijk ook over wat smallere paadjes, gereden voordat iedereen weer, moe maar voldaan, de soms flinke rit naar huis begon.

Motorcursussen

Behalve de all-road trainingen in de omgeving van Hoogerheide geven Stephan en Nikki met hun collega’s ook advanced all-road training, motorcrosstraining, bochtentraining, bergvaardigheidstraining, behendigheidstraining, openbare weg training en training rijden bij duisternis. Ook verzorgen ze motorreizen.

Link

 

Reacties