Wethouder Koenders maakt zich zorgen over LPS scholen die dicht blijven

Foto: Jan Krijtenburg

De ruim dertig basisscholen van Lowys Porquin in Bergen op Zoom, Tholen, Woensdrecht en Steenbergen gaan volgende week niet open. Dat liet de onderwijskoepel woensdag de ouders weten in een brief. Het besluit verraste de onderwijswethouders van de betrokken gemeenten. Zij hebben daarom direct gezamenlijk contact gezocht met het bestuur van Lowys Porquin. Dat staat in een gezamenlijk statement van de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht.

Door de scholen niet te openen, gaat Lowys Porquin tegen het landelijk beleid in. Dit veroorzaakt onrust en teleurstellingen bij kinderen en doet wederom een beroep op de ouders. De betrokken gemeenten hebben hierover meerdere berichten gekregen en begrijpen de commotie goed.

Wethouder Petra Koenders: ‘Ik weet dat het besluit om de scholen niet te openen een besluit is dat door de stichting LPS is genomen. Ik maak me echter vooral zorgen om al die Bergse ouders en kinderen die getroffen worden door dit besluit. Ik vertrouw erop dat de Lowys Porquinstichting brede afwegingen maakt richting hun gestelde doel en dat doel is het openen van de scholen direct na de vakantie”.

Het uiteindelijke besluit van het sluiten van de scholen ligt bij de onderwijskoepel. Of dit rechtmatig is, wordt beoordeeld door de onderwijsinspectie. De onderwijswethouders vinden het belangrijk om vanuit hun rol de scholenkoepel mee te geven dat zij zich afvragen of de beslissing in de juiste verhouding staat tot de effecten op kinderen, ouders en maatschappij. In het gesprek dat zij donderdagochtend hadden met het bestuur van Lowys Porquin hebben zij dit gedeeld.

Maatschappelijke impact

De onderwijskoepel geeft aan dat zij haar besluit genomen heeft op basis van hun zorgen over de veiligheid en onzekerheid rondom de ontwikkelingen van het coronavirus. De wethouders hebben begrip voor de lastige situatie waarin de scholen zich bevinden, maar benadrukken ook oog te blijven houden voor de maatschappelijke impact van het besluit. Er is afgesproken dat Lowys Porquin de wethouders op de hoogte houdt over vervolgstappen.

Reacties