Meer dan € 11.000 voor Titurel door sponsortocht

Foto: Jan Krijtenburg

Vrijdagmiddag werd bij Fristads in Breda het opgehaalde sponsorgeld van de Van der Poel-Poulidor Challenge overhandigd aan de directeur van Titurel, mevrouw Katrien Muylaert.

Van der Poel-Poulidor Challenge

Op 24, 25 en 26 juni hebben Jan Prop en Huub Kools de Van der Poel-Poulidor Challenge gereden. Een rit van zo’n 950 km met 7112 hoogtemeters waarbij klimmen van 5 tot 6 kilometer van 7 tot 12% zaten. Het doel van deze sponsortocht was geld op te halen voor de Stichting Titurel, die langdurige zorg en dagbesteding biedt aan mensen met autisme, psychische problemen en/of een verstandelijke beperking.

Elk jaar wordt als site-event van de GP Adrie vd Poel het ‘Uniek Sporten’ evenement, georganiseerd, een sportdag voor mensen met een beperking. Dit jaar kon door de covid beperkingen het ‘Uniek Sporten’ evenement,  niet doorgaan.
Daarom wilden Van der Poel, Jan Prop voorzitter van Stichting GP Adrie van der Poel en Huub Kools (Fristads) deelnemen aan ‘Chasin the Sunset’.

Toen Chasin the Sunset van het ene op andere moment opeens niet door bleek te gaan was dat een klap voor Jan en Huub omdat ze al zoveel voorbereid hadden. De vrouw van Jan kwam toen met het idee om dat iets anders te gaan doen  en zo was de Van der Poel-Poulidor Challenge geboren.

De start was bij Titurel in Putte waarna de rit via Kapelle, Adrie van der Poel zijn woonplaats in België. in drie dagen naar Saint Leonard de Noblat in Frankrijk ging (de voormalige woonplaats van wijlen Raymond Poulidor).

Ondersteuning

Voor de cheque overhandiging bedankten Jan en Huub alle mensen die geholpen hadden om deze tocht te volbrengen. Natuurlijk de hoofdsponsors Fristads en Kalas en de begeleiders van de rit. Zo was Manu Dieleman, al jaren vrijwilliger bij de opbouw bij de GP Adrie van der Poel, direct bereid om met zijn motorscooter de renners te begeleiden. Jan vertelde dat hij soms echt het Tour de France gevoel had, als Manu met zijn motorscooter de weg afzette zodat ze in hoog tempo door konden fietsen.

Oorspronkelijk zouden de dames Joyce en José meekomen als ondersteuning onderweg maar toen Joyce helaas ziek werd waren Hugo en Johan bereidt om als invallers mee te gaan. Hugo en Johan zorgden er voor dat er onderweg eten en drinken klaarstond op rustplaatsen en hebben, omdat ze vaak niet dezelfde route konden rijden als de fietsen, heel wat kilometers gemaakt en moeten haasten om op tijd alles klaar te zetten.

Als dank kregen de dames van Jan en Huub een mooie bos bloemen en de heren een bierpakket en een GP Adrie vd Poel goodiebag uitgereikt.

Videobeelden

Gedurende de rit had Huub een video camera op zijn fiets waarmee hij stukken van de rit opgenomen heeft. Bij de presentatie bij Fristads werd ook een korte video van de Van der Poel-Poulidor Challenge  vertoond, vanaf de start bij Titurel tot de finisch bij het monument voor Raymond Poulidor in Saint Leonard de Noblat in Frankrijk.

De cheque

En toen was het moment aangebroken dat de cheque overhandigd zou worden. Huub begon met het laatste getal op te schrijven, toen het getal daarvoor, en daarvoor…. en toen werd er een pint gezet en begreep iedereen dat het toch een bedrag van vijf cijfers zou worden. Uiteindelijk bleek er € 11.154 opgehaald te zijn.

Katrien Muylaert, de directeur van Titurel nam de cheque in ontvangst en beloofde het goed te gebruiken voor de bewoners van Titurel. Bij de nieuwbouw moeten ook tuinen ingericht worden en de bedoeling is om te zorgen dat er in deze tuinen sportmogelijkheden voor de bewoners voorzien worden.

Een Medaille, een mat en champagne

Ook de bewoners van Titurel waren erg blij met de actie en hebben in de houtwerkplaats een medaille voor Jan en Huub gemaakt. Bovendien, omdat ze zich zo ‘afgemat’ hadden voor Titurel, kregen Jan en Huub elk een mooie mat.Van twee Titurel ‘Ronde missen’ kregen ze bovendien beide een fles champagne.

Bijzondere momenten

Jan vertelde over twee momenten in de rit die hij nooit zou vergeten.

Een kilometer of tien voor de finish liep bij een beklimming Jan z’n ketting er af en sloeg vast. Manu en Huub waren al een eind verder dus hij stond er alleen voor. Toen kwam een oude man uit het huis waar hij voor stond om te kijken wat er aan de hand was. In het gesprek over de rit vertelde Jan dat hij een vriend van Adrie van der Poel was en dat ze op weg waren naar het grafmonument van Raymond Poulidor. Tot Jans verbazing zei de man dat hij de broer was van Raymond Poulidor ! Bij navraag bij familie bleek dat inderdaad zo te zijn.

Het andere moment was de verrassing dat Jan en Huub door vrienden en familie opgewacht werden bij het finishpunt, met banners en een versierde straat. Toen, op de terugweg naar Nederland bovendien vernomen werd dat Matheu van der Poel de gele trui in de Tour de France gehaald had werd de stemming in de auto nog beter dan hij toch al was.

Links

 

Reacties