Eerste Bergse Boekenweek Beurs in Theater Den Enghel

Henk Witjes, Sonn Franken en Marc Kerkhofs
Henk Witjes, Sonn Franken en Marc Kerkhofs
Foto: Jan Krijtenburg

Zaterdagmiddag was de theaterzaal van Den Enghel in Bergen op Zoom gevuld met een breed scala aan boeken en hun schrijvers, gedurende de eerste Bergse Boekenweek Beurs.

Nationale Boekenweek

Het was de door het Schrijversgilde der Lage Landen georganiseerde Bergse Boekenweek Beurs.
De organisators en oprichters van het Schrijversgilde, Marc Kerkhofs, Henk Witjes en Sonn Franken, vonden het een teleurstelling dat er gedurende de nationale boekenweek nauwelijks aandacht aan boeken gegeven werd. Daarop besloten ze zelf een boekenweek evenement te organiseren.

Twintig schrijvers presenteerden hun werk in de theaterzaal

De Bergse Boekenweek Beurs

Dankzij de familie Nuijten die de theaterzaal van Den Enghel ter beschikking stelde konden op deze dag zo’n twintig schrijvers hun pennenvruchten aan een breed publiek tonen.

Met schrijvers uit heel België en Nederland en boeken in veel verschillende genres was er voor iedereen en voor alle leeftijden wel een mooi boek te vinden.
Nu is boeken uitzoeken op zich al leuk, maar hoe leuk is het niet als je dan ook nog even met de schrijver van het boek kan spreken en het boek desgewenst ook nog kan laten signeren door de schrijver.

Sonn vertelde dat hij ook Rob Mion wilde bedanken voor het sponsoren van het boekje dat de deelnemers uitgereikt kregen.

De opening

Pim van Bommel, woordvoerder van Uitgeverij Boekenindustrie deed de officiële opening van de beurs en vertelde hierbij wat over de werkwijze van zijn uitgeverij.

Pim van Bommel opende de beurs

Hij vertelde dat zijn zoon en dochter de uitgeverij opgericht hadden uit onvrede met de manier waarop boeken uitgegeven werden. Ze bedachten een nieuw concept waarbij boeken ‘on demand’, dus pas als ze nodig zijn, gedrukt worden. Door geen grote voorraad boeken op te bouwen, maar boeken pas te drukken als ze nodig zijn is het financieel risico voor de uitgeverij veel kleiner en kan de schrijver een groter deel van de opbrengst krijgen. Ook is het financieel risico om boeken van een beginnend schrijver uit te gaan geven ook veel minder groot.

Uitgeverij Boekenindustrie moet, zoals elk bedrijf, geld verdienen maar het bedrijf is opgericht uit passie voor het boek. Ook alle drie de oprichters van het Schrijversgilde der Lage Landen hebben Uitgeverij Boekenindustrie als hun vaste uitgever. Marketing van Uitgeverij Boekenindustrie gaat voornamelijk via hun social media kanalen (zie onderaan dit artikel).

Meer dan boeken alleen

Eigenlijk zou iedereen al blij worden van zoveel mooie boeken, maar daar hield het niet mee op. Zo zorgde zangeres Sabine van der Zwan voor een muzikale invulling van deze middag met haar prachtige stem.

Sabine van der Zwan

‘Bedweter’ Frits interviewde schrijvers op het podium en legde de geïnterviewden het vuur  aan de schenen met lastige twee keuze vragen

Schrijver Philip Bastien werd door ‘bedweter’ Frits geïnterviewd

Er was een open podium waar mensen hun korte verhaal of gedicht voor kon lezen. Schrijfster en dichteres Tjitske Stroop Jasper was een van de personen die daar gebruik van maakten. .Vanaf het podium droeg zij één van haar gedichten voor, een gedicht over twee eksters.

Tjitske haar werk is tot nu toe alleen op Facebook te vinden waar ze regelmatig korte verhalen plaatst op haar Facebook pagina Tjitske schrijft. Hier heeft ze zo’n zestig vaste lezers.
Daarnaast heeft ze ook een boek geschreven waarvan ze hoopt dat het binnenkort uitgegeven kan worden.

Schrijfster en dichter Tjitske Stroop Jasper droeg haar gedicht over twee eksters voor

Het Schrijversgilde der Lage Landen

Samen met Henk Witjes en Marc Kerkhofs heeft Sonn Franken circa een jaar geleden het Schrijversgilde opgericht. Via hun uitgever, Boekenindustrie, leerden ze elkaar kennen en sindsdien zijn ze met elkaar bevriend. Na een aantal jaren al het een en ander georganiseerd te hebben, besloten ze het te formaliseren door het Schrijversgilde op te richten.

Met het Schrijversgilde willen ze evenementen als deze organiseren om schrijvers die niet via grote uitgeverijen publiciteit krijgen, toch een podium te geven.

Met evenementen als deze Bergse Boekenweek Beurs willen ze, naast schrijvers een podium geven, ook het publiek de gelegenheid geven om met de schrijvers in contact te komen en bovendien is het een mooie gelegenheid om als schrijver te netwerken. De heren van het Schrijversgilde zouden het heel mooi vinden als de Bergse Boekenweek Beurs een jaarlijkse traditie zou kunnen worden.

Naast hun activiteiten met het Schrijversgilde werken ze ook onderling samen door elkaars boeken proef te lezen en ideeën uit te wisselen.

Het Schrijversgilde der Lage Landen, Henk Witjes, Sonn Franken en Marc Kerkhofs

Enkele van de deelnemers

Sonn Franken

Sonn Franken, één van de oprichters van het Schrijversgilde der Lage Landen, heeft ondertussen al zo’n vijftien boeken in verschillende genres uitgebracht, van science fiction/fantasy en oorlogsverhalen tot gedichtenbundels en thrillers. Zijn oorlogsroman ‘In de schaduw van de waarheid’ waarin hij de belevenissen van zijn vader in de tweede wereldoorlog beschrijft, is ondertussen al in meerdere talen vertaald en ontvangt heel goede recensies in binnen en buitenland.

Sonn werd op de beurs bijgestaan door zijn nicht Djuna. Zij studeert letterkunde met daarbij Engels en literatuur geschiedenis. Ze wil zelf ook schrijver worden en is op de beurs om Sonn te helpen en voor de fijne sfeer. Ze heeft ondertussen wel wat geschreven maar heeft nog niets uitgegeven.

In 2013 publiceerde Sonn zijn eerste boek, ‘De oversteek’, een fantasy verhaal en sindsdien zijn er nog veertien boeken bij gekomen, naast de vele gedichten en korte verhalen die hij schreef.

Karin van Veldhoven en Rowena de Wit

Zowel Karin als Rowena hebben een passie voor fantasy en schrijven daar elk op hun eigen manier over. Beide schrijven fantasy verhalen maar Karin haar verhalen zijn ook geschikt voor kinderen vanaf twaalf jaar. Rowena heeft juist haar eerste boek uitgegeven maar er staan er meer op stapel. Karin heeft ondertussen al twee boeken uitgegeven.

Hilde De Paepe en Luc Van den Branden

Schilder, illustrator en fotograaf Luc Van den Branden en zijn echtgenote dichteres Hilde De Paepe hadden samen een stand op de beurs. Samen hebben ze de gedichtenbundels ‘In Horizon-taal’ en ‘Wie goedgezinde woorden zaait’ uitgebracht.

Luc schildert in acrylverf, tekent in houtskool, pastelkrijt en mixed media. Veel van zijn werken zijn portretten die hulde brengen aan de schoonheid van de vrouw.
Hilde is niet alleen dichteres maar is ook betrokken bij het schrijvers collectief ‘Zinspiratie’, beheert een Facebook groep en brengt maandelijks gedichten uit op Eclips tv.

Johan Klein Haneveld

Met zo’n vijfentwintig boeken op zijn naam mag Johan zich wel een ervaren SF en fantasy schrijver noemen.

in 2001 werd Johans eerste SF-roman ‘Neptunus’ uitgegeven. Behalve zijn SF-romans zijn er korte verhalen van Johan verschenen in diverse tijdschriften en bundels. Op de vraag waarom juist SF-romans antwoordde Johan dat dat nou eenmaal het soort verhalen is dat hij zelf ook graag leest.

De overige deelnemers

Behalve bovengenoemde schrijvers stonden de volgende auteurs met hun boeken op de Bergse Boekenweek Beurs 2023:  Filip Bastien, Sacha Voogd, Inge Sleegers, Viviane Gerits, Frans Augustus Brocatus, Ilonka de Rooij, Cecile Koops, Ina De Man, Erik Persoons, Johnny Bollé, Jesse Goessens en Gilbert Druant

Links

De Website: www.boekenindustrie.nl
Facebook: www.facebook.com/uitgeverijboekenindustrie
Twitter: @boekenindustrie
Instagram: www.instagram.com/boekenindustrie
YouTube: youtube.com/@uitgeverijboekenindustrie7119

Cookieinstellingen