15 April, concert in Gertrudiskerk in Bergen op Zoom

Archieffoto orgel
Archieffoto orgel
Foto: Jan Krijtenburg

Op zaterdagmiddag 15 april vindt er een concert voor orgel en blazersensemble plaats in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom.

Gertrudis Cultuurstichting

Onder auspiciën van de Gertrudis Cultuurstichting (GCS) vindt er in de Gertrudiskerk op zaterdagmiddag 15 april om 16.00 uur een bijzonder concert plaats. Het Ibach-orgel wordt bespeeld door de organisten Rien de Jongh en Janno den Engelsman. Het grootste deel van het programma wordt evenwel gevuld door het Bergen op Zooms Blazersensemble onder leiding van Rien de Jongh.

Afscheid van Rien de Jongh

Met dit concert neemt Rien de Jongh – over enige tijd 80 jaar – afscheid van het ensemble dat in 1969 ontstond en regelmatig optrad bij herdenkingen, erediensten, recepties en concerten zoals deze middag. Rien de Jongh leidde het ensemble sinds 2004. Hij rondde aan het Brabants Conservatorium in Tilburg studies orgel en koordirectie af en leidde in de loop der jaren diverse vocale en instrumentale ensembles. Daarnaast was hij een verdienstelijk pianist, fagottist en cellist.

Rien de Jongh als organist

Als opening van het concert op 15 april laat hij zich als organist nog eenmaal horen in het Preludium in c-mineur van Joh. Seb. Bach, BWV 546. Hij leidt verder als dirigent het Bergen op Zooms Blazersensemble in een afwisselend programma met muziek uit de 17e t.m. de 20e eeuw.

Het Ibach-orgel

Medewerking aan het programma wordt verleend door de organist Janno den Engelsman die naast orgel en klavecimbel ook als beiaardier conservatoriumopleidingen voltooide. Hij is onder andere organist van de Gertrudiskerk en beiaardier van Bergen op Zoom en Halsteren. Ongeveer midden in het programma speelt hij op het Ibach-orgel de meerdelige Sonate II opus 65 van Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847).
Het concert wordt spectaculair afgesloten met “Grand Choeur Dialogué”, een werk van de Franse componist Eugène Gigout (1844-1925) voor orgel en blazersensemble gezamenlijk.

Praktische informatie

Datum: 15 april
Aanvang: 16:00 uur
Locatie: Gertrudiskerk in Bergen op Zoom
De gebruikte kerkingang is die aan de zijde van de Kerkstraat.
Entree: € 8,00, voor Vrienden van het Ibach-orgel € 4,00.

Cookieinstellingen