Fort de Roovere maakt kans op titel ‘Mooiste Fort’

Foto: Vincent

Fort de Roovere in Halsteren maakt kans op de titel ‘Mooiste Fort’. Je kent het fort misschien wel van de Mozesbrug en de Pompejus-toren. Breng op mooistefort.nl voor 1 juli je stem uit.

Mooistefort.nl is een initiatief van Stichting Liniebreed Ondernemen (Liniebreed) ter gelegenheid van de tiende uitgave van FORT! magazine. In dit eigentijdse jubileummagazine maakt de lezer kennis met de historie en het uitgebreide activiteitenaanbod van forten, waterlinies, vestingsteden en bunkers in Nederland. Ook Koude Oorlog erfgoed en Atlantikwall komen aan bod.

Alle deelnemende fort-locaties aangesloten bij Stichting Liniebreed Ondernemen zijn in eerste instantie genomineerd om deel te nemen aan de Mooiste Fort verkiezing. Tot 1 juli kunnen fortliefhebbers stemmen op hun favoriete fort op mooistefort.nl. Tot die datum is het aantal stemmen per fortlocatie ook zichtbaar. De 5 forten met de meeste stemmen zullen dan doorgaan. Met behoud van het aantal stemmen dat men al kreeg, begint dan de tweede stemronde voor deze top 5. Iedereen mag 1 stem uitbrengen. Tijdens het forten- en vestingfestival 2023 op 2 en 3 september wordt het winnende mooiste fort bekend gemaakt.

Fort De Roovere is een schans bij Halsteren die onderdeel was van de West-Brabantse waterlinie. Het is een aarden fort dat door middel van een wal (Ligneweg) aan het fort Pinssen is verbonden. Het fort werd in 1628 aangelegd op een hoge zandrug. Het gebied rondom dit fort kon door inundatie onder water worden gezet via een sluis bij Steenbergen.

Fort de Roovere is gerestaureerd met een nieuwe toegangsbrug naar het fort die ín het water ligt. Daardoor lijkt het net alsof je door het water loopt. Zijn bijnaam is dan ook de “mozesbrug”. Ook werd de Pompejus-toren gebouwd met een weids uitzicht over West Brabantse Waterlinie en de Zuiderwaterlinie. Het fortterrein is vrij toegankelijk, regelmatig worden er wandelingen onder begeleiding van een gids georganiseerd.

Steeds meer forten open voor publiek

Van wijnfort tot kunstfort, van sauna tot educatief kinderfort, van watersportfort tot B&B en van escaperoom tot een natuurfort. Alle pioniers van het eerste uur hebben inmiddels echt iets in handen: een monumentaal gebouw, mét een verhaal, gelegen in een niet stedelijke omgeving. Voeg hier een aantrekkelijk museum, café, restaurant, trouw- en vergaderlocatie of andere activiteit aan toe en succes is verzekerd.

Cookieinstellingen