Bravis sluit 2022 af met mooie cijfers en financiële uitdaging

Foto: Jan Krijtenburg

Het Bravis ziekenhuis heeft het boekjaar 2022 afgesloten met een positief resultaat van 10,8 miljoen euro.

Onzekerheden

Het positieve resultaat is dankzij incidentele meevallers meer dan voorgaande jaren. Bravis is trots op dit rendement, maar staat net als de andere ziekenhuizen in Nederland voor belangrijke financiële uitdagingen. De stijgende personeels-, materiaal- en energiekosten zorgen voor de nodige onzekerheden.

Het Bravis ziekenhuis heeft de afgelopen coronajaren financieel goed doorstaan. “Dankzij de inzet van al onze medewerkers en extra personeel hebben we de zorg op niveau kunnen houden. Dat is fijn voor onze patiënten, die daardoor niet werden geconfronteerd met extra wachtlijsten door corona. We hebben hierdoor ook onze financiën op peil kunnen houden. Dat is echt de verdienste van onze medewerkers”, zegt bestuurder Albert-Jan Mante.

Eenmalige meevallers

In 2022 had Bravis bovendien enkele eenmalige meevallers. “Zij zijn met name de oorzaak van het positieve resultaat”, meldt Luc Stevens, manager Finance & Control “Daarnaast is door corona een aantal geplande investeringen niet doorgegaan. Dat neemt niet weg dat deze projecten de komende jaren wel uitgevoerd en dus betaald moeten worden.”

Financiële uitdaging

Ondanks de mooie cijfers over 2022, staat Bravis de komende jaren voor een stevige financiële uitdaging. “Dat komt met name door de stijging van de loonkosten die in de nieuwe cao is opgenomen. We hopen dat de overheid en de zorgverzekeraars bijspringen. Andere ziekenhuizen hebben hier net als wij mee te maken”, aldus Albert-Jan Mante. Datzelfde geldt voor de hoge kosten van materialen en energie.

Nieuwbouw

Een gezonde financiële situatie is voor Bravis van groot belang in aanloop naar de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Het positieve exploitatieresultaat over 2022 levert een bijdrage aan het benodigde eigen vermogen voor de nieuwbouw. De ingebruikname staat gepland in 2029. De komende jaren wordt meer bekend over de financiering van de nieuwbouw.

Duurzaam

In 2022 is verder gewerkt aan duurzame zorg binnen Bravis. Het aantal Green Teams is met vijf uitgebreid. Deze teams gaan op hun eigen afdeling aan de slag met verduurzaming. Met het tekenen van de Green Deal 3.0 belooft Bravis een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de zorgsector.

Cookieinstellingen