Bekijk 25 hoogtepunten van Maria Ommegang 2023

Bezoekers kwamen zondag in het centrum van Bergen op Zoom ogen en oren tekort bij het voorbij trekken van de Maria Ommegang. Een serie van 25 foto’s met hoogtepunten uit de dankstoet ter ere van Maria.

De stoet met toneelspel en declamatie trok dit jaar voor de 79ste keer door de straten van Bergen op Zoom. Het spektakel waar zo’n zevenhonderd mensen aan meedoen is een unieke traditie die werd geboren in 1943 op grond van de belofte van de toenmalige kapelaan Ooijens in 1943. “Hij beloofde de Maria Ommegang, de zg. Kruisommegang die in 1572 gestopt was, weer door Bergen op Zoom te laten trekken, als deze stad in de Tweede Wereldoorlog van groot oorlogsgeweld bespaard zou blijven. De Maria Ommegang is een kleurrijke, devote dankstoet ter ere van Maria. Hij hield zich aan zijn belofte. Op 15 augustus 1945 trok de eerste naoorlogse Maria Ommegang door de straten van deze stad”, legt de organisatie uit.

Het brengen de geschiedenis van Stad en Land, passages uit het Oude Testament en de Zeven Vreugden van Maria uit het Nieuwe Testament, op een enthousiaste en uitermate doorleefde manier tot leven. In het oog springend zijn de vele declamatoren en declamatrices, de altijd tot de verbeelding sprekende kindergroepen en de hoofdrolspelers uit het Oude Testament. Ieder jaar zijn de Zeven Vreugden van Maria te zien in de Maria Ommegang.

Omdat het erg warm was, zorgde de organisatie voor een aantal punten waar deelnemers water konden drinken. Omdat er ook veel dieren meedoen (paarden, ezel, honden) was er ook voor hen extra drinkwater voorzien. De bezoekers bleven veelal in de schaduw al dan niet onder het genot van een drankje of een ijsje.

Foto’s: Vincent Krijtenburg

Cookieinstellingen