Kerncentrale Doel blijft tien jaar langer open

Foto:

Energieleverancier ENGIE en de Belgische regering hebben donderdag een tussentijdse overeenkomst ondertekend waarin de voorwaarden voor de verlenging van de kerncentrales Doel 4 is vastgelegd. De kerncentrale zou in 2025 sluiten, maar blijft nu open tot 2035. Kerncentrale Doel ligt een ongeveer 15 kilometer van Bergen op Zoom vandaan.

Deze overeenkomst beoogt een evenwichtige verdeling van de risico’s tussen beide partijen en het wegwerken van onzekerheden over de evolutie van de provisies verbonden met het beheer van al het nucleair afval.

Volgens ENGIE is dat nodig om de Belgische elektriciteitsbevoorradingszekerheid te versterken. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen flink gestegen.

De kerncentrale Doel wordt evenals Tihange in gelijke mate eigendom van de Belgische Staat en ENGIE. “Hierdoor worden de belangen van de twee partijen in lijn gebracht en de continuïteit van hun verbintenissen gewaarborgd”, aldus Engie. Er is afgesproken dat de reactoren wordt gemoderniseerd en dat België op kosten van ENGIE het kernafval gaat verwerken. Het gaat dan over een totaalbedrag van 15 miljard euro.

De ondertekening van de definitieve overeenkomsten staat gepland voor eind juli 2023. Catherine MacGregor, gedelegeerd bestuurder: “Na verschillende maanden van intense en constructieve dialoog met de Belgische regering zijn we verheugd over de ondertekening van deze evenwichtige overeenkomst voor beide partijen. Het geeft ENGIE de nodige zichtbaarheid over de totale kosten van het beheer van nucleair afval en vermindert aanzienlijk de risico’s die gepaard gaan met de verlenging van de twee eenheden. Dit is een nieuwe fundamentele stap in de richting van de verlenging van Doel 4 en Tihange 3, waarvoor ENGIE zich volledig en op een verantwoorde manier engageert.”

Cookieinstellingen