Nu nog tot 3 september, Hete Vuren in het Markiezenhof

Foto: Jan Krijtenburg

Tot 3 september is de expositie met werken met het thema Hete Vuren in het Markiezenhof te zien, zowel schilderijen uit het depot van het Rijksmuseum als kunstwerken van hedendaagse kunstenaars.

Deze expositie is de afsluitende tentoonstelling in de vierdelige reeks van Lage Landen, Koele Wateren en Hoge Luchten en nu dus Hete Vuren.
Het thema hete Vuren is geïnspireerd op hoe het Nederlandse landschap en de samenleving zijn gevormd, namelijk door vuur: Huiselijk vuur, Ambachtelijke vuur en Vernietigend vuur, de thema’s van de tentoonstelling Hete Vuren.

Oud en nieuw

Naast de klassieke werken van kunstenaars als bijvoorbeeld Jan Steen, Gerard Dou en Jozef Israëls hangen in het Markiezenhof ook werken van hedendaagse kunstenaars waaronder Irene Ooms, Liesbeth de Waal, Suzana Jovanovic, Gerard Fransen en Ellis Claassen. Van vrijdag tot en met zondag is meestal een van de exposerende kunstenaars aanwezig.
De expositie is te zien in de tuinkamer van het Markiezenhof, in een ruimte op de eerste verdieping, de Grote Galerijzaal.
Voor toegang tot de expositie in het Markiezenhof is een toegangsbewijs noodzakelijk.

Een aantal werken in de Tuinkamer van het Markiezenhof

‘The Day After’ door Liesbeth de Waal

‘Hete Kolen’ door Claudia Nieuwenhuize

‘Ultiem Genot’ van Irene Ooms-Rijs

Een aantal klassieke werken

‘Het Rapenburg te Leiden, drie dagen na de ontploffing van het kruitschip op 12 januari 1807’ door Johannes Jelgerhuis

Zingende boerenfamilie door Pieter J. Duyfhuysen (1640 – 1677)

‘Het Naaistertje’ door Jozef Israëls

Voor deze parallel exposities hebben negentig kunstenaars hun kunstwerken aangeleverd. Daaruit is door een vak jury en het publiek een selectie gemaakt. Een deel van deze selectie is te zien in het Markiezenhof en een ander deel is onder andere te zien geweest in Galerie Arsis aan het Zuivelplein in Bergen op Zoom. (Daar is momenteel de expositie van Jo en Josie te zien)

Een aantal werken in de Grote Galerijzaal

‘Vuurschaal’ door Lia Bruyns – Schoonen

Suzana Jovanovic bij haar schilderij ‘Invisible Pain’ dat geschilderd werd in de corona periode

‘Fascinatio’ door Gerard Fransen

‘Moed’ door Ellis Claassen en ‘M’n vader’ door Piet Bruijns

‘Focus’ door José van der Winkel-Kammers

Historie

Aarde, water, lucht en vuur
Het rijksmuseum werkt een aantal jaren samen met een aantal Nederlandse stadsmusea. De samenwerking tussen het rijksmuseum en deze stadsmusea is opgezet rond de elementen aarde, water, lucht en vuur waaruit de tentoonstellingen met als thema’s Lage Landen, Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren zijn gevormd.

Stichting Arsis heeft al in 2018 het initiatief genomen om naast de stukken uit het Rijksmuseum uit de periode 1700-1900 eigentijdse kunstwerken te tonen, uiteraard passend bij het betreffende thema.
Hiervoor werden kunstenaars uitgenodigd om met hun werk te reageren op deze tentoonstelling ‘Lage Landen’, het thema van deze eerste expositie. De respons was boven verwachting groot want zo’n zeventig kunstenaars leverden circa tweehonderd werken aan. Dat jaar was er nog geen limiet op het aantal werken per kunstenaar.

‘Lage Landen’ in 2019

Voor de daarop volgende expositie met als thema ‘Koele Wateren’ werden ook weer kunstenaars uitgenodigd. Hierbij zijn door vijftig kunstenaars meer den honderdtwintig werken aangeleverd. Helaas heeft de opkomst van covid ervoor gezorgd dat deze expositie korter geduurd heeft dan de bedoeling was.

‘Koele Wateren’ in 2021

In 2022 was er weer een expositie met als thema ‘Hoge Luchten’ waar zich dit jaar honderd en één kunstenaars hebben aangemeld waarbij per kunstenaar twee werken ingebracht konden worden. Van de honderd en één hebben uiteindelijk drieëntachtig kunstenaars uit heel Nederland, Vlaanderen en zelfs uit Duitsland werken ingeleverd.

‘Hoge Luchten’ in 2022

M6

Tot vorig jaar was het een M5 expositie omdat er vijf stadsmusea meededen maar dit jaar zijn dat er zes zodat de naam van het project M6 werd.
De deelnemende musea aan het M6 project zijn het Markiezenhof, het Hannemahuis in Harlingen, Musea Zutphen, Museum Gouda, het Limburgs Museum in Venlo en het Westfries Museum in Hoorn.

‘Verschroeide Aarde 2023’ door Trudie Vrolijk – Vermeiden in de Grote Galerijzaal

Links

‘Vlammenboom’ door Gerard Fransen

Over voorgaande exposities

Cookieinstellingen