Record aantal kunstwerken aangemeld voor M5 expositie

Foto: redactie

De organisatie is overweldigd door het grote aantal inschrijvingen voor de M5 2022 expositie “Hoge luchten”.

Dit grote aantal aanmeldingen betekend dat in februari de jury uit cica 180 kunstwerken moet kiezen, waarvan er tien tot vijftien in de “Hoge luchten” expositie in het Markiezenhof kunnen komen en veertig tot zestig in Galerie Arsis.

Aarde, water, lucht en vuur

Het rijksmuseum werkt een aantal jaren samen met een aantal Nederlandse stadsmusea. De samenwerking tussen het rijksmuseum en deze stadsmusea is opgezet rond de elementen aarde, water, lucht en vuur waaruit de tentoonstellingen met als thema’s Lage Landen , Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren zijn gevormd.

De tentoonstelling Lage Landen is in 2019 in het Markiezenhof en in Galerie Arsis te zien geweest, de tentoonstelling Koele Wateren is in 2020 te zien geweest. Hoge Luchten is nu aan de beurt en en Hete Vuren moet nog komen.

Hoge luchten

De expositie “Hoge luchten” zal te zien zijn in de tuinkamer van het Markiezenhof van 3 april tot en met 24 juli dit jaar en in april op vrijdag-, zaterdag en koopzondag middagen van 12:00 tot en met 17:00 uur in Galerie Arsis aan het Zuivelplein nr 5 te Bergen op Zoom.

Het thema

Het thema van de exposities is “Hoge luchten”. en de jury zal een selectie maken op basis van de volgende criteria;

  • Sluit het kunstwerk aan bij het thema van Hoge Luchten? (Hoge Luchten en de burgers die in de steden wonen. De mens is naar de stad getrokken waar men werk zocht. De stad werd het centrum van handel, scholen, ontwikkeling, vrijheid.)
  • Raakt het kunstwerk in de maagstreek? (zeggingskracht, wall power)
  • Is de artistieke kwaliteit hoog? (kleurgebruik, compositie, vakkundigheid)

Vanaf 2018

Stichting Arsis heeft al in 2018 het initiatief genomen om naast de stukken uit het Rijksmuseum uit de periode 1700-1900 eigentijdse kunstwerken te tonen, uiteraard passend bij dit thema.

In 2018 werden kunstenaars uitgenodigd om te reageren op deze tentoonstelling Lage Landen. De respons was overweldigend: 200 kunstwerken.

Voor de expositie Koele wateren waren ook weer kunstenaars uitgenodigd. Er is door 50 kunstenaars deelgenomen en er zijn ruim 120 werken aangeleverd.

Links

 

 

markiezenhof

Cookieinstellingen