Kansrijk helpt statushouders en jonge vluchtelingen aan (leer)werkplek

Foto: Amarant

Voor statushouders en jonge vluchtelingen kan het lastig zijn om een passende werkplek in Nederland te vinden. Bovendien is in ons land een groot tekort aan zorgmedewerkers. Met behulp van het project Kansrijk worden statushouders en jonge vluchtelingen geholpen aan een leerwerkplek, met als doel uitstroom naar (betaald) werk binnen een onze zorgorganisaties voor mensen met  een beperking.

Acht organisaties hebben deze maand een samenwerkingsovereenkomst getekend voor Kansrijk. Amarant, Cello en Sterk Huis willen naar eigen zeggen bijdragen aan het welzijn en geluk van medewerkers en cliënten, maar ook daarbuiten. “Iedereen doet er toe en is onderdeel van onze maatschappij. Samen staan wij voor diversiteit en inclusie.” Voor Kansrijk hebben zij de samenwerking gezocht met de Gemeente  Tilburg, WerkgeversServicepunt Midden-Brabant, Refugee Team, ROC Tilburg en Calibris Advies.

Voor statushouders en jonge vluchtelingen kan het lastig zijn om een passende werkplek in  Nederland te vinden. Bovendien is in ons land een groot tekort aan zorgmedewerkers. Op deze  manier kunnen we elkaar helpen; wij bieden hen toekomstperspectief en zij helpen ons met hun  talenten.

Tijdens het officiële tekenmoment op Amarant waren alle samenwerkingspartijen aanwezig. Zo ook  wethouder Esmah Lahlah (Bestaanszekerheid, Kansengelijkheid en Talentontwikkeling) van de Gemeente Tilburg die enorm enthousiast is over Kansrijk.

In oktober starten 20 deelnemers, waarvan 15 statushouders en 5 jonge vluchtelingen, met een  leerwerkplek binnen Amarant. Dit combineren ze met taal- en zorggerelateerd onderwijs. Het traject  bestaat uit twee blokken van elk 20 weken. Het doel is om de trajecten af te sluiten met een betaalde baan als zorgondersteuner binnen Amarant en met het behalen van het mbo-certificaat ‘Ondersteuning thuis’. Daarnaast is er de mogelijkheid om door te stromen via andere leerroutes.

Cello werft 20 mensen met een vluchtelingenachtergrond als vrijwilliger. Zij maken zo kennis met de gehandicaptenzorg. Daarnaast zijn er mogelijkheden om door te groeien naar een opleiding en een  werkplek. In samenwerking met de Academische Werkplaats van Tranzo en Tilburg University wordt er  wetenschappelijk onderzoek gedaan door studenten binnen het initiatief van Kansrijk.

Cookieinstellingen