Provincies en gemeenten in actie voor behoud weervisserij

Foto: Vincent

Provincies en gemeenten komen in actie om de weervisserij te behouden. Tijdens de recente vergadering van de Provinciale Staten van Noord-Brabant is de PVV-motie ter behoud van de eeuwenoude Bergse weervisserij aangenomen, meldt de partij.

Deze historische visserijtechniek, met haar wortels diep in het Markiezaat van Bergen op Zoom, stond op het spel door de zorgwekkende afname van de ansjovispopulatie in de Oosterschelde sinds 2020. Statenlid Maikel Boon, een voorstander van het behoud van deze rijke culturele erfenis, uitte zijn blijdschap en benadrukte het belang van deze stap voor de toekomst: “Onze eeuwenoude tradities en culturele erfgoed mogen niet verloren gaan. We moeten alles in het werk stellen om de weervisserij te behouden en te beschermen voor de toekomst.”

De aangenomen motie roept de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op om nauw samen te werken met de provincie Zeeland, de Gemeente Bergen op Zoom en Tholen om doelgerichte maatregelen te treffen ter behoud en bescherming van de weervisserij. Het behoud van dit culturele en historische erfgoed wordt beschouwd als een cruciale verantwoordelijkheid voor de toekomstige generaties.
De PVV Noord-Brabant is vastbesloten om zich in te zetten voor het behoud van de Bergse weervisserij en zal nauwlettend blijven volgen hoe de voorgestelde maatregelen worden geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat deze unieke traditie blijft voortbestaan in onze provincie. Samen met de inzet van alle betrokken partijen hoopt de PVV Noord-Brabant een welverdiende toekomst te garanderen voor dit historische culturele erfgoed.
Cookieinstellingen